Propozycje Basilur na Dzień Babci i Dziadka

Propozycje Basilur na Dzień Babci i Dziadka

Dzień Babci i Dziadka to dwa wyjątkowe święta. Wszystkie wnuki i prawnuki zapalczywie szykują laurki, tworzą niebanalne dzieła na bloku rysunkowym czy formują modernistyczne rzeźby z plasteliny – a wszystko po to, by uczcić te dwie ukochane postacie. Dla tych, którzy w tym roku porzucają artystyczne zapędy, mamy kilka herbacianych propozycji, które na pewno będą trafionym prezentem i ucieszą zarówno babcię, jak i dziadka.     1. ENGLISH ROSE & DIMBULA  […]

Biała herbata – napój bogów

Biała herbata – napój bogów

Biała herbata nazywana jest eliksirem młodości, napojem bogów czy królową herbat. Skąd takie określenia? Dlaczego tak trudno ją dostać? Czemu to właśnie ta odmiana jest najdroższa? Biała herbata to prawdziwy rarytas. Kiedyś dostęp do niej mieli tylko najbogatsi. Dzisiaj jej cena wciąż pozostaje wysoka, a to dlatego, że ze względu na metody produkcji, jest niezwykle trudno dostępnym gatunkiem. Niewielu wie, że w niektórych aspektach biała herbata jest zdrowsza od zielonej […]

Choinka z Basilur

Choinka z Basilur

Choinka z Basilur Zimowe mieszanki, które rozgrzeją i pobudzą swoimi oryginalnymi smakami. Zapakowane w ozdobne neonowe opakowanie będą pięknym i smacznym, świątecznym prezentem. Ubierz choinkę z Basilur i ciesz się wolną chwilą!   Christmas Tree YELLOW A co w środku? 100% czarna herbata cejlońska BOP1, liściasta z dodatkiem papai, płatków kwiatów słonecznika i czeronego chabru oraz naturalnym aromatem „Spicy Orange” (nuty smakowe – owocowa i pikantna). Christmas Tree PURPLE   A co […]

Świąteczne propozycje Basilur

Świąteczne propozycje Basilur

Po raz kolejny do naszej oferty zawitały nowości, a w nich świąteczne propozycje! Zapoznaj się z unikalną świąteczną kolekcją Frosty i ciesz się różnorodnym smakiem o każdej porze dnia! Frosty Morning – Naturalna czarna herbata cejlońska OP, bez dodatków.    Rozgrzewający kubek tej czarnej, klasycznej herbaty cejlońskiej doda Ci energii na cały dzień. Frosty Evening – Czarna herbata cejlońska, naturalne owoce moreli, skórka pomarańczy, kwiaty nagietka oraz naturalne aromaty pomarańczy i […]

Basilur Virgin Nature – bo zdrowie to natura

Basilur Virgin Nature – bo zdrowie to natura

W szeregi naszych herbacianych kolekcji, których jest zresztą niemało, dołączyło 8 nowych pozycji pod enigmatyczną nazwą Virgin Nature! Absolutny must have dla wszystkich, którym zdrowie nie jest obojętne! Każda z mieszanek Virgin Nature charakteryzuje się innym składem i odmiennym działaniem prozdrowotnym. Opakowania herbat Virgin Nature są w utrzymane w modnym stylu retro, a oprócz tego są w 100 % ekologiczne.  Każde z pudełek skrywa 20 saszetek pysznego naparu. Wystarczy zalać […]

Napary owocowe na jesienne wieczory

Napary owocowe na jesienne wieczory

Rozgrzewający susz owocowy zamiast słodkich dodatków? Czyli napary owocowe o przeróżnych kombinacjach smakowych! Zimno? Pogoda nie zachwyca? Marzy nam się gorąca herbata. Najlepiej taka z witaminami, aby uchronić nas przed jesiennym przeziębieniem. Naprawdę chłodne dni przyszły niedawno, dlatego w szafce mamy jedynie czarną herbatę bez dodatków, a marzymy o czymś słodkim. W szafce widnieje butelka soku malinowego, który kojarzy nam się już z zimowymi wieczorami. Jednak czy warto dodawać takie […]

Basilur z cukrem, czy bez?

Basilur z cukrem, czy bez?

Cukier, sacharoza, fruktoza.. Cukry, czyli węglowodany są bardzo ważne dla naszego organizmu. To one odpowiadają za magazynowanie zapasów naszej energii. W trakcie spalania 1 g glukozy w komórkach powstaje 17, 2 kJ energii. Cukry są dla nas materiałem odżywczym i energetycznym Czym jest cukier? Dietetyk powie: cukier to nic innego jak sacharoza, która w naszym organizmie rozkłada się na glukozę i fruktozę. Glukoza odpowiada za produkcję insuliny i posiada wysoki […]

Poya Day – czyli Księżyc w pełni

Poya Day – czyli Księżyc w pełni

Czym jest Poya Day? To nazwa buddyjskiego święta księżycowego „Uposatha”, które na Sri Lance obchodzone jest co miesiąc, gdy księżyc jest w pełni. Oznacza to, że przeważnie jest obchodzone raz w miesiącu. Jednakże czasem zdarza się tak, że w ciągu roku obchodzi się Poya Day dwukrotnie, a zależy to od kalendarza księżycowego. Jeśli według kalendarza wypada dodatkowe święto dodaje się do niego nazwę „Adhi”. Jak się świętuje Poya Day? Wszystkie […]

Rooibos – czerwona herbata, która nie jest herbatą

Rooibos – czerwona herbata, która nie jest herbatą

Czerwonokrzew, rooibos tea, bush tea, redbush tea, rooi tee, czerwona herbata. Rooibos określany jest różnymi nazwami, ale jego specyfikę najlepiej oddaje sformułowanie „czerwone złoto Afryki”. Ten niepozorny krzak, choć nazywany herbatą, z herbatą niewiele ma wspólnego. Aspalathus linearis czyli aspalat prosty, znany lepiej jako rooibos, nie pochodzi z rodziny herbatowatych, lecz bobowatych (fabaceae). Wokół jego zdrowotnych właściwości narosło wiele historii. Jak się okazuje, większość z nich jest prawdziwa. Aspalat prosty pochodzi z […]

Szafran – idealny na jesień

Szafran – idealny na jesień

Szafran – najdroższa przyprawa świata Szafran to jedna z najszlachetniejszych i najdroższych przypraw na świecie. To własnie dlatego jest jednym ze składników suszu Basilur!   Każdy region na świecie ma swoje kulinarne preferencje, a wśród nich znajdziemy także różne przyprawy, które nadają daniom szczególne, charakterystyczne walory smakowe.  Jedną z takich oryginalnych przypraw jest właśnie szafran. Znany głównie w kuchnie azjatyckiej śródziemnomorskiej. W starożytności jego uprawy występowały jako pierwsze w Grecji. […]