Napary owocowe na jesienne wieczory

Napary owocowe na jesienne wieczory

Rozgrzewający susz owocowy zamiast słodkich dodatków? Czyli napary owocowe o przeróżnych kombinacjach smakowych! Zimno? Pogoda nie zachwyca? Marzy nam się gorąca herbata. Najlepiej taka z witaminami, aby uchronić nas przed jesiennym przeziębieniem. Naprawdę chłodne dni przyszły niedawno, dlatego w szafce mamy jedynie czarną herbatę bez dodatków, a marzymy o czymś słodkim. W szafce widnieje butelka soku malinowego, który kojarzy nam się już z zimowymi wieczorami. Jednak czy warto dodawać takie […]

Basilur z cukrem, czy bez?

Basilur z cukrem, czy bez?

Cukier, sacharoza, fruktoza.. Cukry, czyli węglowodany są bardzo ważne dla naszego organizmu. To one odpowiadają za magazynowanie zapasów naszej energii. W trakcie spalania 1 g glukozy w komórkach powstaje 17, 2 kJ energii. Cukry są dla nas materiałem odżywczym i energetycznym Czym jest cukier? Dietetyk powie: cukier to nic innego jak sacharoza, która w naszym organizmie rozkłada się na glukozę i fruktozę. Glukoza odpowiada za produkcję insuliny i posiada wysoki […]

Poya Day – czyli Księżyc w pełni

Poya Day – czyli Księżyc w pełni

Czym jest Poya Day? To nazwa buddyjskiego święta księżycowego „Uposatha”, które na Sri Lance obchodzone jest co miesiąc, gdy księżyc jest w pełni. Oznacza to, że przeważnie jest obchodzone raz w miesiącu. Jednakże czasem zdarza się tak, że w ciągu roku obchodzi się Poya Day dwukrotnie, a zależy to od kalendarza księżycowego. Jeśli według kalendarza wypada dodatkowe święto dodaje się do niego nazwę „Adhi”. Jak się świętuje Poya Day? Wszystkie […]

Rooibos – czerwona herbata, która nie jest herbatą

Rooibos – czerwona herbata, która nie jest herbatą

Czerwonokrzew, rooibos tea, bush tea, redbush tea, rooi tee, czerwona herbata. Rooibos określany jest różnymi nazwami, ale jego specyfikę najlepiej oddaje sformułowanie „czerwone złoto Afryki”. Ten niepozorny krzak, choć nazywany herbatą, z herbatą niewiele ma wspólnego. Aspalathus linearis czyli aspalat prosty, znany lepiej jako rooibos, nie pochodzi z rodziny herbatowatych, lecz bobowatych (fabaceae). Wokół jego zdrowotnych właściwości narosło wiele historii. Jak się okazuje, większość z nich jest prawdziwa. Aspalat prosty pochodzi z […]

Szafran – idealny na jesień

Szafran – idealny na jesień

Szafran – najdroższa przyprawa świata Szafran to jedna z najszlachetniejszych i najdroższych przypraw na świecie. To własnie dlatego jest jednym ze składników suszu Basilur!   Każdy region na świecie ma swoje kulinarne preferencje, a wśród nich znajdziemy także różne przyprawy, które nadają daniom szczególne, charakterystyczne walory smakowe.  Jedną z takich oryginalnych przypraw jest właśnie szafran. Znany głównie w kuchnie azjatyckiej śródziemnomorskiej. W starożytności jego uprawy występowały jako pierwsze w Grecji. […]

Syrop klonowy i jego właściwości

Syrop klonowy i jego właściwości

Syrop klonowy jako naturalny suplement diety Naturalny słodzik i źródło witamin Z czym kojarzy się Wam syrop klonowy? Mamy nadzieje, że nie tylko z amerykańskimi plackami, ale również z naszą czarną herbatą z jesiennej kolekcji. Syrop klonowy jest tradycyjnym słodzikiem, który pozyskujemy z pnia drzewa klonowego. Od wieków jest stosowany jako substancja lecznicza i odżywcza, głównie przez Indian Ameryki Północnej. Stąd też pochodzą legendy na jego temat. Według Indian umiejętność […]

Targi Spożywcze Anuga 2017 z Basilur

Targi Spożywcze Anuga 2017 z Basilur

Jak już zauważyliście, Basilur to prawdziwy obieżyświat – tym razem pojechaliśmy do Kolonii w Niemczech na Międzynarodowe Targi Spożywcze Anuga 2017. Oczywiście razem z nami przyjechały nasze cejlońskie herbaty. Anuga Food Fair to największa impreza targowa branży spożywczej w Europie, odbywająca się co dwa lata. Targi podzielone są na dziesięć odrębnych stref targowych i odbywają się w centrum targowym Koelnmesse, w pobliżu centrum miasta Kolonia. Wyjazdy na targi są bardzo ważną […]

Kaju malu – kurczak z orzechami nerkowca

Kaju malu – kurczak z orzechami nerkowca

Kurczak z orzechami nerkowca po lankijsku.. czyli potrawa o wdzięcznej nazwie Kaju malu..   Jakie składniki będą nam potrzebne? 500g fileta z kurczaka 200g orzechy nerkowca 1 cebula średnio krojona 3 – 4 łyżki stołowe czosnku – drobno posiekane 2 łyżki imbiru – drobno posiekane 3 łyżki proszku do pieprzu czarnego  2 – 3 łyżki sproszkowanego curry  ½ łyżeczki kurkumy  2 szklanki mleka kokosowego  4 – 5 łyżek oleju  5 […]

Fish Curry

Fish Curry

Fish Curry w stylu lankijskim.. Czyli jak podać rybę na ostro.. Jakie składniki będą nam potrzebne? Porcje ryby dla 3-4 osób ½ cebulki średniej wielkości w plasterkach 2-3 zielone chili plastry 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 liści spring curry Sposób przygotowania Kawałek przyprawy Ramp, inaczej zwane liściem pandan. Jest to przyprawa występująca w  kuchni indonezyjskiej. ¼ łyżeczka kurkumy ½  łyżeczki nasion kozieradki 1 cala Kawałek cynamonu Szczypta soli dla smaku […]

Kawa – dlaczego warto ją pić?

Kawa – dlaczego warto ją pić?

Kawa to napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca. Kawa jest najpopularniejszą używką na świecie. Zwolennicy cenią ją głównie ze względu na właściwości pobudzające. Oprócz tych najbardziej znanych właściwości, zaczęto doszukiwać się w kawie wpływu na poprawę nastroju i formy. Czy kawa może pozytywnie działać na nasze zdrowie? Tak naprawdę niewiele osób zastanawia się nad tym, jaki jest wpływ tego naparu na zdrowie. To dzięki […]