Alla, czyli tradycyjna herbata z Libii

Alla, czyli tradycyjna herbata z Libii

Ponieważ pogodę mamy ostatnio saharyjską od kilku tygodni dzielimy się z Wami oryginalnymi przepisami na herbatę z miętą pochodzącymi  z krajów Północnej Afryki, czyli Maghrebu. W Libii tradycyjna herbata z miętą nosi nazwę Alla . Do jej przyrządzenia  Libijczycy używają herbaty czarnej, którą jednak sami nazywają czerwoną, podobnie jak Azjaci sugerując się kolorem naparu zamiast suszu. Tak jak w innych krajach arabskich do przygotowania herbaty używa się mięty i  bardzo dużej ilości cukru, jednak pozostałe składniki mogą nieco zaskakiwać.

 Herbata z Libii jedyny wariant herbaty Maghrebi, gdzie oprócz mięty stosuje się też dodatek innych ziół takich jak  oregano, szałwia, dzika bazylia, a nawet lokalna odmiana geranium zwana Al-ather . Ważne jednak, aby w stworzonej kompozycji ziół wciąż dominowała mięta. Innym zaskakującym dodatkiem są obrane migdały. Na pierwszy rzut oka ten dodatek przywodzi na myśli wersję tunezyjską z orzeszkami piniowymi, jednak migdałów używa się w nieco  inny sposób.

Oryginalny przepis na herbatę z Libii

Na 6 szklanek wody będziemy potrzebować 4 łyżki herbaty ¾ szklanki cukru i 6 gałązek świeżej mięty. Wodę zagotowuje się w tradycyjnym ozdobnym czajniczku, a następnie dorzuca tam herbaciane liście. Napar trzymany jest na ogniu długo, nawet do 20 minut. Po 10 minutach dodajemy cukier, który dzięki gotowaniu rozpuści się w herbacie bez konieczności mieszania. Po kolejnych pięciu minutach do czajniczka dodawane są zioła. Herbatę gotujemy jeszcze 5 minut  a następnie zdejmujemy ją z ognia i pozostawiamy jeszcze na chwilę aby naciągnęła. Następnie herbata przelewana jest z czajniczka do drugiego ozdobnego czajniczka przez sitko tak aby nie dostały się tam liście. Drugi czajniczek mimo, że zazwyczaj jest wcześniej ogrzewany, także potem  także stawia się na ogniu aby herbata nie stygła.  Serwuje się ją w małych szklaneczkach , nalewając z wysoka aby utworzyła się pianka. A gdzie podziały się migdały? Tak jak w całej Północnej Afryce, picie herbaty w Libii jest rozbudowanym  społecznym rytuałem, który ma miejsce podczas długich spotkań towarzyskich i ważnych uroczystości. Migdały trafiają do szklaneczek gości dopiero podczas trzeciej kolejki nalewania herbaty.
Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy