Babeczki ze śliwkami i herbatą kardamonową
Za oknem wietrznie i chłodno – czas rozgrzewać się pysznymi wypiekami z dodatkiem aromatycznych herbat! Tym razem babeczki ze śliwkami z herbatą Basilur Cardamom.
Pyszne babeczki ze śliwkami wzbogacone o napar z herbaty z kardamonem nabiorą niesamowitego aromatu!
Czego będziemy potrzebować?
-
1/2 szklanki zaparzonej herbaty Basilur Cardamom

Czarna herbata cejlońska z dodatkiem kardamonu.
-
1 jajko
-
1 szklanka cukru
-
2 szklanki mąki
-
3 łyżki oleju
-
1/2 szklanki mleka
-
2 płaskie łyżeczki sody
-
1 łyżka cynamonu
-
śliwki
Przygotowanie:
Jajko ubić z cukrem, dodawać na przemian mleko, mąkę, sodę, zaparzoną herbatę i ubijać na gładką masę.
Masę przełożyć do foremek, na to nałożyć kawałki śliwek.
Piec ok. 25 minut w temperaturze 175 stopni C.
Po ostudzeniu można również posypać np. cukrem-pudrem.
Smacznego!
Autorka: Małgorzata Piotrowicz
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Smakowy Mix