Basilur dobry na każdą okazję!

Basilur dobry na każdą okazję!

Wczoraj po raz kolejny mieliśmy okazję zostać partnerem podczas Nocy Muzeów w salonie Jagi Hupało. Przez nasze dwa stoiska przewinęło się mnóstwo herbaciarzy, a także tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodą z tym trunkiem.

Na naszej wystawie nie mogło zabraknąć specjalnej czarnej herbaty Museum, która cieszy się dużą popularnością. Poddawana jest długiemu procesowi produkcji. Przez więdnięcie, po zwijanie, aż do fermentowania i suszenia. Czarne herbaty cejlońskie uznawane są za najsmaczniejsze na świecie, a ich starannie dobrane górne liście krzewów mile zaskoczą podniebienia koneserów.  Pamiętajcie, aby parzyć herbatę w 95 st. C tylko jednokrotnie! My wczorajszej nocy potrzebowaliśmy dużo energii dlatego parzyliśmy herbatę krótko, bo do 3 minut. przy. Przy parzeniu dłuższym do 5 minut, daje napar o działaniu relaksującym.

 

IMG_7147

Drugim numerem jeden był nasz kwiatowy bukiet z dodatkiem wiórków kokosowych oraz nutą róży, bławatka i granatu. Ta zielona herbata jest źródłem polifenoli i przeciwutleniaczy niezbędnych dla dobrego zdrowia i długowieczności. Liście zielonej herbaty dla odmiany można parzyć nawet do trzech razy. Pierwsze parzenie powinno trwać ok. 3 min, a każde następne wydłużamy o 1 min, a zalewamy gorącą wodą o temperaturze pomiędzy 70 st. C a 80 st. C.

IMG_7047

Tej herbaty chyba nie musimy nawet przedstawiać. Nuta truskawki, moreli, ananasa i papaji jest znana każdemu herbaciarzowi! Zgadzacie się?

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy