Berberys – cytryna Północy

Berberys – cytryna Północy

Berberys zwyczajny to  krzew należący do rodziny berberysowatych (Berberidaceae Juss.). Występuje w stanie dzikim w całej Europie. Na Bliski Wschód trafił prawdopodobnie już jako gatunek uprawiany. Owocami  berberysu są twarde, czerwone jagody o lekko  kwaskowatym smaku.

Starożytne panaceum

Właściwości lecznicze tych czerwonych jagód  znane były już mieszkańcom starożytnego Babilonu i Mezopotamii.W Egipcie  próbowano za pomocą berberysu leczyć  między innymi czerwonkę, co jak się okazuje, rzeczywiście ma naukowe uzasadnienie.   Stosowała go także Hildegarda z Bingen, która zauważyła, że napar z berberysu pomaga w przypadku żółtaczki. W tradycyjnej medycynie berberys był lekiem na malarię,  przeziębienie i  gorączkę, nadciśnienie  a nawet zbyt obfite krwawienia menstruacyjne.

 

Co na to nauka?

Działanie owoców berberysu porównuje się czasem do antybiotyków. Zawierają kwas jabłkowy (6,5%), kwas cytrynowy (5-6%), cukry (około 7%), flawonoidy, barwniki (antocyjany, ksantofile), sole mineralne, gorycze, garbniki, pektyny, alkaloidy, kwas winowy. Są też źródłem łatwo przyswajalnych witamin i karotenoidów.  Szczególnie duża jest zawartość witaminy C  – aż 80 mg w 100 g. W  owocach berberysu znajdziemy także rutynę, która, jak wiadomo, uszczelnia  naczynia krwionośne. Berberys podnosi odporność i działa przeciwzapalnie.  Reguluje pracę układu pokarmowego, a zwłaszcza wątroby.

„Polska cytryna”

Ze względu na bardzo wysoką zawartość witaminy C w Polsce  jeszcze w czasach przedwojennych berberys był stosowany jako środek przeciwszkorbutowy i zapobiegający przeziębieniom.  Nazywano go nawet polską cytryną lub cytryną północy. Z owoców berberysu przyrządzano  konfitury i nalewki oraz oczywiście  lecznicze herbatki.

 

Którą z naszych herbat z dodatkiem berberysu lubicie najbardziej?

Zielona herbata cejlońska, liściasta z dodatkiem naturalnego berberysu i płatków róży oraz nutą jeżyn.

Czarna herbata cejlońska, naturalne owoce moreli, berberysu, naturalne płatki dzikiej róży, kwiaty białego i niebieskiego bławatka oraz krokosza barwierskiego, aromaty wanilii i migdałów.

 

jagody goji berberys herbata

Czarna herbata cejlońska z dodatkiem owoców papai, jagód, berberysu, naturalnych kwiatów chabru oraz nutą berberysu.

 

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy