Berberys – cytryna Północy
Berberys zwyczajny to krzew należący do rodziny berberysowatych (Berberidaceae Juss.). Występuje w stanie dzikim w całej Europie. Na Bliski Wschód trafił prawdopodobnie już jako gatunek uprawiany. Owocami berberysu są twarde, czerwone jagody o lekko kwaskowatym smaku.
Starożytne panaceum
Właściwości lecznicze tych czerwonych jagód znane były już mieszkańcom starożytnego Babilonu i Mezopotamii.W Egipcie próbowano za pomocą berberysu leczyć między innymi czerwonkę, co jak się okazuje, rzeczywiście ma naukowe uzasadnienie. Stosowała go także Hildegarda z Bingen, która zauważyła, że napar z berberysu pomaga w przypadku żółtaczki. W tradycyjnej medycynie berberys był lekiem na malarię, przeziębienie i gorączkę, nadciśnienie a nawet zbyt obfite krwawienia menstruacyjne.
Co na to nauka?
Działanie owoców berberysu porównuje się czasem do antybiotyków. Zawierają kwas jabłkowy (6,5%), kwas cytrynowy (5-6%), cukry (około 7%), flawonoidy, barwniki (antocyjany, ksantofile), sole mineralne, gorycze, garbniki, pektyny, alkaloidy, kwas winowy. Są też źródłem łatwo przyswajalnych witamin i karotenoidów. Szczególnie duża jest zawartość witaminy C – aż 80 mg w 100 g. W owocach berberysu znajdziemy także rutynę, która, jak wiadomo, uszczelnia naczynia krwionośne. Berberys podnosi odporność i działa przeciwzapalnie. Reguluje pracę układu pokarmowego, a zwłaszcza wątroby.
„Polska cytryna”
Ze względu na bardzo wysoką zawartość witaminy C w Polsce jeszcze w czasach przedwojennych berberys był stosowany jako środek przeciwszkorbutowy i zapobiegający przeziębieniom. Nazywano go nawet polską cytryną lub cytryną północy. Z owoców berberysu przyrządzano konfitury i nalewki oraz oczywiście lecznicze herbatki.
Którą z naszych herbat z dodatkiem berberysu lubicie najbardziej?

Zielona herbata cejlońska, liściasta z dodatkiem naturalnego berberysu i płatków róży oraz nutą jeżyn.

Czarna herbata cejlońska, naturalne owoce moreli, berberysu, naturalne płatki dzikiej róży, kwiaty białego i niebieskiego bławatka oraz krokosza barwierskiego, aromaty wanilii i migdałów.

Czarna herbata cejlońska z dodatkiem owoców papai, jagód, berberysu, naturalnych kwiatów chabru oraz nutą berberysu.
Powiązane wpisy
- ← Pieczony filet z łososia z dodatkiem herbaty
- Virgin Nature – Cheer Up – idealna herbata na końcówkę roku. →