Blood Orange – herbata Bożonarodzeniowa.

Blood Orange – herbata Bożonarodzeniowa.

Ta herbata owocowa oszałamia symfonią smaków i zapachów  kojarzących się ze Bożym Narodzeniem. W jej składzie znajdziecie hibiskus,  jabłko, owoc róży, skórki pomarańczy, kwiat pomarańczy, słonecznik oraz naturalny aromat czerwonej pomarańczy. Wszystkie te dodatki oprócz tego, że świetnie smakują, mają także walory lecznicze, które docenicie szczególnie w Święta

Pomarańcze

Zapach pomarańczy to dla większości Polaków kwintesencja Bożego Narodzenia. Olejek eteryczny, który kryją w sobie skórki tych owoców  chętnie wykorzystywany jest w aromaterapii. Poprawia nastrój, odpręża, redukuje stres oraz  działa przeciwbólowo. Ponadto  pomaga w przypadku przeziębienia, ponieważ działa wykrztuśnie i antybakteryjnie. Herbata z dodatkiem skórki pomarańczy pomoże też po obfitym świątecznym posiłku-  olejek ten działa również  rozkurczowo i  pobudza wydzielanie soków trawiennych.

Jabłko

Kompot z suszonych  jabłek to kolejny świąteczny przysmak. Warto wiedzieć, że  jabłkowy napar ceniła szczególnie  rosyjska medycyna ludowa. Całkiem słusznie! Herbata z dodatkiem jabłka wspomaga trawienie, chroni przed chorobami jelit, zmniejsza wchłanianie cholesterolu, poprawia stan serca i naczyń krwionośnych,  pomaga też przy obrzękach.

Owoce róży.

Właściwościom owoców róży poświęciliśmy osobny wpis: Owoce dzikiej róży – leczniczy składnik jesiennej herbaty

Tutaj wspomnimy tylko, że wzmacniają organizm, wspomagają odporność, leczą przeziębienia, a nawet zapalenie stawów. Mają także korzystny wpływ na serce.

Kwiaty pomarańczy

Napar z kwiatów pomarańczy  skutecznie  poprawia nastrój i zmniejsza napięcie psychiczne. Poza tym wspomaga trawienie i pracę wątroby. Kwiatami pomarańczy pachnie Boże Narodzenie na Florydzie, gdzie dodaje się je nawet do ciastek.

 

Kwiaty słonecznika

Opisywaliśmy je na blogu całkiem niedawno: Kwiaty słonecznika – trochę słońca w naszych herbatach. W Święta na pewno docenicie fakt, że wspomagają regeneracje wątroby.

 

 

Hibiskus

Również kwiaty hibiskusa opisywaliśmy już na naszym blogu: Hibiskus – czerwone złoto faraonów. Napar z hibiskusa wzmacnia odporność, chroni przed infekcjami oraz działa przeciwzapalnie. W Święta pokochacie go przede wszystkim za to, że hamuje alfa-amylazę trzustkową, biorącą udział w trawieniu skrobi, dzięki czemu do organizmu trafia mniej  kalorii pochodzących z węglowodanów. Jeśli hibiskus nie kojarzy wam się ze świątecznym klimatem, pamiętajcie, że jest podstawowym składnikiem Agua fresca flor de Jamaica, napoju tradycyjnie spożywanego na Jamajce właśnie w Boże Narodzenie.

BLOOD ORANGE w puszce 100g

 

 

 

 

 

 

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy