Bułeczki Basilur English Breakfast
Próbowaliście kiedyś samodzielnie przyrządzać bułeczki? Nie? Najwyższy czas! Z tym przepisem przekonacie się, jakie to proste!
Kto nie lubi lekkich puszystych bułeczek? Z powodzeniem mogą robić za śniadanie, podwieczorek czy przekąskę – oczywiście w towarzystwie mocnej herbaty.
Przedstawiamy Wam rewelacyjny przepis na rozrywane bułeczki od Lubię Gary! Sekretnym składnikiem jest herbata Basilur English Breakfast.
SKŁADNIKI:
-
470 g mąki pszennej
-
1 opakowanie suchych drożdży
-
300 ml ciepłej herbaty English Breakfast Basilur
-
1 łyżeczka cukru
-
2 saszetki herbaty English Breakfast Basilur
-
2 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
1. W misce przygotowujemy wszystkie składniki, razem z zawartością 2 saszetek herbaty. Całość dokładnie zagniatamy przez około 15 minut. Gotowe ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i chwilę zagniatamy (w razie potrzeby można podsypać mąką).
3. Ciasto dzielimy na 9-10 równych części i formujemy bułeczki a następnie wkładamy je do wysmarowanej olejem tortownicy (średnica 26-28 cm).
4. Bułeczki przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.