Buraczkowo-marchewkowe ciasto z herbatą kardamonową

Buraczkowo-marchewkowe ciasto z herbatą kardamonową

Buraczkowo-marchewkowe ciasto z dodatkiem kardamonu, o którego właściwościach pisaliśmy już TUTAJ!

Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie.  Nadaje się idealnie do wszelkiego rodzaju wypieków i ciasteczek, nadając im niepowtarzalny aromat.

Oto jak przygotować niecodzienne ciasto buraczkowo-marchewkowe z dodatkiem herbaty z kardamonem Basilur Cardamom.

Czego będziemy potrzebować?

  • 3 jajka

  • 3 duże starte marchwie

  • 2 duże starte buraczki

  • 1 1/2 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki sody

  • 1/4 szklanki oleju

  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego

  • 1 szklanki zaparzonej herbaty Basilur Cardamom

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem, dodać do nich resztę składników i wymieszać.

buraczkowo-marchewkowe ciasto

Źródło: https://smakowymix.blogspot.com/

Masę przełożyć do foremki wysmarowanej margaryną i bułką tartą.

 

buraczkowo-marchewkowe ciasto

Źródło: https://smakowymix.blogspot.com/

 

Piec ok. 45 min w temperaturze 175 stopni C. Po ostudzeniu posypać cukrem-pudrem i delektować się smakiem.

Źródło: https://smakowymix.blogspot.com/

 

Smacznego!

Autorka: Małgorzata Piotrowicz
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Smakowy Mix

Więcej herbacianych kuchennych eksperymentów znajdziecie na naszej stronie w dziale Herbaciana Kuchnia .
Chętnie podejmiemy współpracę barterową z blogerami kulinarnymi. W tym celu prosimy o pisanie na: wspolpraca@basilur.pl

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy