Buraczkowo-marchewkowe ciasto z herbatą kardamonową
Buraczkowo-marchewkowe ciasto z dodatkiem kardamonu, o którego właściwościach pisaliśmy już TUTAJ!
Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Nadaje się idealnie do wszelkiego rodzaju wypieków i ciasteczek, nadając im niepowtarzalny aromat.
Oto jak przygotować niecodzienne ciasto buraczkowo-marchewkowe z dodatkiem herbaty z kardamonem Basilur Cardamom.
Czego będziemy potrzebować?
-
3 jajka
-
3 duże starte marchwie
-
2 duże starte buraczki
-
1 1/2 szklanki mąki
-
2 łyżeczki sody
-
1/4 szklanki oleju
-
1/2 szklanki cukru trzcinowego
-
1 szklanki zaparzonej herbaty Basilur Cardamom
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem, dodać do nich resztę składników i wymieszać.
Masę przełożyć do foremki wysmarowanej margaryną i bułką tartą.
Piec ok. 45 min w temperaturze 175 stopni C. Po ostudzeniu posypać cukrem-pudrem i delektować się smakiem.
Smacznego!
Autorka: Małgorzata Piotrowicz
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Smakowy Mix