Butterfly Pea Tea – czarodziejka wśród herbat
Od dzisiaj dostępna, długo wyczekiwana azjatycka Butterfly Pea Tea 🙂
Oto herbata, która wygląda jakby składała się drogi mlecznej, nocnych, granatowych obłoków letniej nocy, jesiennej zorzy polarnej i nuty magii.
Butterfly Pea Tea zwana jest inaczej Klitorią ternateńską, która uprawiana głównie w Azji. Smakiem nieco przypomina zieloną herbatę.
Tradycyjnie wykorzystywana jest w medycynie ajurwedyjskiej, zwanej matką medycyny.
Butterfly Pea Tea ma wachlarz wspaniałych właściwości.
Cechuje się tym, że opóźnia procesy starzenia się, wpływa na poprawę włosów, cery
i paznokci. Ponadto działa przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, a nawet przeciwdepresyjnie, bo pomaga walczyć ze stresem oraz lękami.
I…czy wiesz, że jak dodasz do tej herbaty cytrynę to jej kolor zmieni się na amarentowy? 🙂
Sekret leży w jej wartości pH – napój zmienia kolor w zależności od pH dodawanego do niego składnika (np. cytryny).
Przy pierwszym parzeniu herbata ma głęboki, kobaltowy kolor.
W stanach często dodają ją barmani do drinków, aby nadać napojom nieoczywisty kolor.
Jak ją zaparzać?
Do przygotowania naparu potrzebujemy ok. 2-3 kwiatków, które zalewamy szklanką gorącej wody, przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 minut.
Klitorie można też dodać do swojej ulubionej herbaty. Doskonale komponuje się z dodatkiem miodu i cytryny.
Skusisz się? 🙂 Butterfly Pea Tea