Certyfikat USDA Organic – co gwarantuje?
Przeglądając różne produkty w sklepach, możecie odnieść wrażenie, że znakomita większość asortymentu jest obecnie w znacznym stopniu organiczna, ponieważ na opakowaniach roi się od napisów “Organic” czy “Natural”. Łatwo ulec złudzeniu i zakupić produkt, który mimo opisów ekologicznej jakości, nie ma z nią nic wspólnego. By mieć gwarancję, że wybrana przez Was żywność czy kosmetyk jest w istocie organiczna, rozglądajcie się za certyfikatami. Jednym z nich jest certyfikat USDA Organic.
Certyfikat USDA Organic znajdziecie na opakowaniach niektórych z naszych produktów. By otrzymać to odznaczenie musieliśmy spełnić szereg wymogów.
USDA (United States Department of Agriculture) – Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych to urząd, który reguluje standardy upraw organicznych oraz przyznaje certyfikat produktom spełniającym ich wymogi. Departament został upoważniony do stworzenia NOP (National Organic Program) – programu odpowiedzialnego za opracowywanie przepisów organicznych i nadzorowanie gospodarstw ekologicznych oraz przedsiębiorstw. USDA ściśle współpracuje z organizacją FDA (Food and Drug Administration) – wszystkie produkty odznaczone przez Departament Rolnictwa muszą zostać zaakceptowane także przez FDA, która zajmuje się kontrolą żywności oraz leków.
USDA Organic to certyfikat Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Jest najbardziej restrykcyjnym oznaczeniem ekologicznym na całym świecie. Wyroby, opatrzone tym certyfikatem, muszą być w minimum 95 % organiczne. Składniki produktów nie mogą być modyfikowane genetycznie, sztucznie konserwowane czy chemicznie przetwarzane.
Oznaczenie jest jednym z najbardziej pożądanych i najtrudniejszych do zdobycia emblematów na świecie. By je uzyskać, rolnicy oraz przetwórcy muszą udowodnić, że przy produkcji ich towarów nie wykorzystano konserwantów, a składniki są pochodzenia naturalnego. Pieczęć USDA Organic na opakowaniu jest prawdziwą gwarancją, że wyrób na żadnym etapie produkcji nie został zmodyfikowany czy “wzbogacony” o syntetyczne substancje.
Na szczęście coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jest napisane na opakowaniach. Niestety zdarza się, że opisy artykułów nie pokrywają się z ich składem. Na wielu produktach możemy znaleźć opisy “99% organic” i żadnych certyfikatów obok. W takich przypadkach nie mamy pewności, że to, co spożywamy, jest faktycznie w większości pochodzenia naturalnego.
Jednym z produktów Basilur wyróżnionych USDA Organic jest Basilur Organic Rooibos. Tak jak inne produkty Basilur, posiada również Certyfikat Rolnictwa Ekologicznego (więcej o tym oznaczeniu możecie przeczytać TUTAJ).
Ziołowe mieszanki z liśćmi moringi naszej drugiej marki – Tipson – to także produkty certyfikowane.
Możecie zatem bez obawy sięgać po nasze certyfikowane herbaty. Macie gwarancję, że wybieracie w pełni ekologiczny produkt.
Powiązane wpisy
- ← FOR YOU GOLD – czarna herbata z nutą złotego melona i róży
- Karat EMERALD – klejnot wśród zielonych herbat →