Jakość herbaty. Certyfikaty Basilur
Dlaczego warto pić Basilur?
To nie będzie kolejny post opisujący doskonały smak herbaty. To już wiemy. Nie każdy natomiast wie, że Basilur to lider jakości i certyfikatów. Mogłoby się wydawać, że to zbędna papierologia – nic bardziej mylnego! Warto wiedzieć co pijemy i za co płacimy.
Pierwszy krok do gwarancji dobrego smaku i najlepszej jakości herbaty to rejestracja w organizacji Tea Board. Jest to organ regulacyjny i część administracji herbacianego przemysłu Sri Lanki. Powstanie organizacji datuje się na 1976 r., a w jej skład wchodzili zarówno przedstawiciele prywatni, jak i organy rządowe zaangażowane w przemysł: eksperci, producenci, eksporterzy i pracownicy plantacji.
Jakie kryteria muszą spełniać firmy, aby zostać członkiem Tea Board?
Każdy eksporter herbaty musi zarejestrować swoją działalność w Tea Bordzie, który wystawia numer rejestracyjny (w przypadku Basilur jest to numer TC/E/PR/1513/1143). Numer ten powinien być wydrukowany na każdym eksportowanym produkcie.
Istnieje specjalny panel, który oceni zgłoszenie firmy eksportującej, ubiegającej się o rejestrację. Tylko firmy, które spełnią odpowiednie kryteria dostaną pozwolenie na eksport. Niektórzy przedsiębiorcy wielokrotnie zawiedli na tym etapie.
Jakie standardy muszą spełnić przedsiębiorstwa, aby mogły używać logo Tea Board?
Jednostka do Degustacji Herbaty oraz Laboratorium Analityczne, które są organami Tea Board odpowiadają za ocenę jakości cejlońskiej herbaty przed aukcją i eksportem. Panel niezależnych ekspertów ocenia i porównuje herbaty przywożone również z innych miejsc.
Prawa do używania logo są przyznawane eksporterom jedynie w odniesieniu do produktów, które spełniają szczególne wymagania prawne dotyczące jego wyglądu i przejdą pozytywnie test jakości. Pozwolenie na umieszczenie takiego loga ma zasadnicze znaczenie dla każdej herbaty, która bierze udział w międzynarodowym, a także krajowym obrocie handlowym.
W jaki sposób określana jest jakość herbaty?
Badania wykazały, że “jakość herbaty” pochodzi z surowców, polifenoli herbaty, przechowywanych w liściach herbaty. Te związki organiczne, katechiny, teaflawiny, garbniki i flawonoidy stanowią około 25% objętości liści; Reszta to głównie woda i celuloza. Ostatnio badania wykazały że bardzo ważne są polifenole, które mają właściwości zdrowotne.
Delikatne, młode pędy liści herbaty, tak zwane “dwa liście i pączek” zawierają więcej polifenoli niż inne liście. Po przetworzeniu uzyskują wyjątkowo wysokiej jakości herbatę w porównaniu do pędów z dojrzałych liści.
Sam pączek herbaty nie jest jakością samą w sobie, a jedynie składową. Jakość wytwarza się w fabryce, gdzie liść herbaty jest poddawany walcowaniu, kruszeniu i rozdrabnianiu. Walcowanie wydobywa polifenole i enzymy z komórek liścia. Utlenianie polifenoli tworzy kolor i przejrzystość, smak i zapach parzonej herbaty.
Herbata jest określana przez Międzynarodową Organizację Normalizacyjną (ISO) jako “herbata wyprodukowana wyłącznie w drodze akceptowalnych procesów, a mianowicie łuszczenia, maceracji liści, napowietrzania i suszenia, z pędów odmian gatunków Camellia Sinensis – najlepszego gatunku do wytwarzania herbaty w celach konsumpcyjnych”
Prawdziwa herbata jest produkowana w tradycyjny sposób z pędów odmian Camellia Sinensis. Na Sri Lance proces produkcji jest najbardziej rozpowszechniony w sile, walcowaniu i fermentacji czarnej herbaty, zielonej herbaty oraz białej herbaty. Tradycyjna herbata różni się od najnowszego procesu produkcji – CTC (lub Cut, Twist and Curl), który został opracowany przez firmy oferujące szybkie uzyskanie koloru w torebce herbaty. Herbaty CTC sprawiają, że herbata traci subtelność smaku i charakterystyczny aromat. Odmiana składa się tylko z 3 gatunków, podczas gdy tradycyjna herbata wytwarza niemal nieskończoną różnorodność wielkości liści, koloru, subtelności i charakteru herbaty.
Basilur oczywiście posiada logo Lwa. Logo jest własnością Tea Boardu Sri Lanki i jest znakiem towarowym na całym świecie. Logo na opakowaniu herbaty gwarantuje 100% czystej cejlońskiej herbaty pakowanej na Sri Lance. Aby upewnić się, co kupujesz, szukaj produktów właśnie z tym logiem.