Chinese Collection: Pu Erh – czerwona herbata podwójnie fermentowana

Chinese Collection: Pu Erh – czerwona herbata podwójnie fermentowana

Herbata Pu Erh,   powszechnie znana też  jako czerwona, pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan i jest tam ceniona  od 1700 lat. Powstaje z liści tego samego krzewu herbacianego co herbaty   zielona i czarna. Herbaty te różnią się tylko sposobem postępowania z liśćmi. W przypadku zielonej herbaty proces fermentacji liści jest przerywany, herbata czarna jest fermentowana, a czerwona – fermentowana  podwójnie.

Zamieszanie z kolorami

Chcecie zamówić filiżankę Pu Erh? Pamiętajcie, że powyższe nazewnictwo herbat obowiązuje tylko w Europie. Podczas gdy my określamy kolor herbaty kierując się kolorem suszu, Chińczycy i przeważająca część Azjatów kieruje się kolorem naparu. Dlatego jeśli planujecie egzotyczne wakacje, pamiętajcie, że Azji nasza czarna herbata jest czerwoną,  a czerwona – czarną. Natomiast zamawiając  czerwoną herbatę w Anglii możecie zamiast Pu- Erh dostać napar z afrykańskiego krzewu – Rooibosa!Dlatego w trakcie wakacyjnych wojaży, aby uniknąć nieporozumień, najlepiej posługiwać się nazwą Pu-erh.

Jak powstaje czerwona herbata?

 

Legenda głosi, że  odkrycie Pu Erh zawdzięczamy   przypadkowi. W czasie  wielkiej powodzi zamokły zbiory herbaty. Przeniesiono je do górskich jaskiń  w nadziei , że wyschną.  W natłoku poważniejszych problemów o herbacie oczywiście  zapomniano. Znaleziona po latach herbata  okazała się mieć interesujący lekko “wędzony” smak i aromat oraz właściwości zdrowotne.

W procesie wytwarzania  Pu Erh liście herbaty są najpierw zbierane i rolowane i suszone, a następnie  nawilżane pozostawione w ciemnych grotach gdzie dojrzewają.  W tych warunkach następuje proces fermentacji mikrobiologicznej i utleniania, którym ten rodzaj herbaty zawdzięcza swoje właściwości oraz kolor listków Gdy ulegną pełnej fermentacji, zostają wysuszone powtórnie. Dokładną  recepturę wytwarzania Pu Erh do dziś utrzymuje się w tajemnicy

Właściwości Pu Erh

Herbata czerwona zawiera wiele związków biologicznie czynnych:  garbniki, alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, wapń, magnez, żelazo, selen, witaminę E.

Najbardziej znana jest ze swoich właściwości odchudzających
Według lekarzy medycyny  chińskiej szczególnie ludzie między  30 a 50  rokiem życia dzięki piciuPu Erh mogą przez miesiąc stracić kilka kilogramów i będzie to trwały efekt Dlaczego to działa? Czerwona herbata – dzięki wysokiej zawartości garbników,  reguluje pracę żołądka i trzustki. Enzymy i teina przyśpieszają metabolizm tłuszczów, dzięki czemu świeżo przyjęte tłuszcze natychmiast zostają przetworzone na energię zamiast na „oponkę” w pasie. Obniża też poziom złego cholesterolu.  Pu Erh przyspiesza także proces oczyszczania organizmu z toksyn – dzięki temu łagodzi skutki spożycia alkoholu. Poza tym jest silnym antyoksydantem

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy