Chleb żytni na zakwasie z zieloną herbatą

Chleb żytni na zakwasie z zieloną herbatą

Dla tych, którzy wolą samodzielnie wypiekać pieczywo mamy przepis na chleb żytni na zakwasie.

Zamiast kupować pieczywo w sklepie, spróbuj zrobić je samodzielnie w domu.

Domowy chleb żytni na zakwasie na pewno posmakuje Tobie i Twoim bliskim!

Pamiętaj, by odpowiednio wcześniej przygotować zakwas.

Przepis na zakwas:

Składniki:

  • mąka żytnia

  • letnia woda ok 20 stopni C

Sposób przygotowania:

Rano wsypać do słoika 3 pełne łyżki mąki oraz wlać 4 łyżki wody. Zamieszać całość drewnianą łyżką. Zakryć gazą lub ręcznikiem  papierowym, przymocować gumką recepturką i odstawić w ciepłe i zacienione miejsce. Wieczorem zamieszać. Następnego dnia dokarmić zakwas 3 łyżkami mąki i 2 łyżkami wody. Wieczorem zamieszać. Przez kolejne 5 dni powtarzać dokarmianie zakwasu oraz mieszanie go wieczorem. Po 7 dniach zakwas powinien być już gotowy do pieczenia chleba.

Przepis na chleb:

Składniki:

  • 30 dag zakwasu żytniego

  • 85 dag mąki żytniej chlebowej

  • 450 ml letniej wody

  • 100 ml zaparzonej letniej herbaty Basilur Lemon & Honey 

  • łyżka soli

  • ziarna np. słonecznik, pestki dyni, czarnuszka

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki (oprócz ziaren) umieścić w misce i wymieszać. Dokładnie wyrobić. Dodać ziarna i jeszcze raz szybko wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Wyrównać. Posypać  czarnuszką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w kuchni najlepiej na całą noc.
Chleb piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C na środkowym miejscu. Na dole ustawić naczynie żaroodporne z wodą, żeby podczas pieczenia zachować wilgoć.
Chleb wyjąć z formy zaraz po upieczeniu i położyć go do góry nogami na kratce, żeby odparował.

Smacznego!

Autorka: Małgorzata Piotrowicz
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Smakowy Mix

Więcej herbacianych kuchennych eksperymentów znajdziecie na naszej stronie w dziale Herbaciana Kuchnia .
Chętnie podejmiemy współpracę barterową z blogerami kulinarnymi. W tym celu prosimy o pisanie na: wspolpraca@basilur.pl

 

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy