Chleb żytni na zakwasie z zieloną herbatą
Dla tych, którzy wolą samodzielnie wypiekać pieczywo mamy przepis na chleb żytni na zakwasie.
Zamiast kupować pieczywo w sklepie, spróbuj zrobić je samodzielnie w domu.
Domowy chleb żytni na zakwasie na pewno posmakuje Tobie i Twoim bliskim!
Pamiętaj, by odpowiednio wcześniej przygotować zakwas.
Przepis na zakwas:
Składniki:
-
mąka żytnia
-
letnia woda ok 20 stopni C
Sposób przygotowania:
Rano wsypać do słoika 3 pełne łyżki mąki oraz wlać 4 łyżki wody. Zamieszać całość drewnianą łyżką. Zakryć gazą lub ręcznikiem papierowym, przymocować gumką recepturką i odstawić w ciepłe i zacienione miejsce. Wieczorem zamieszać. Następnego dnia dokarmić zakwas 3 łyżkami mąki i 2 łyżkami wody. Wieczorem zamieszać. Przez kolejne 5 dni powtarzać dokarmianie zakwasu oraz mieszanie go wieczorem. Po 7 dniach zakwas powinien być już gotowy do pieczenia chleba.
Przepis na chleb:
Składniki:
-
30 dag zakwasu żytniego
-
85 dag mąki żytniej chlebowej
-
450 ml letniej wody
-
100 ml zaparzonej letniej herbaty Basilur Lemon & Honey
-
łyżka soli
-
ziarna np. słonecznik, pestki dyni, czarnuszka
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (oprócz ziaren) umieścić w misce i wymieszać. Dokładnie wyrobić. Dodać ziarna i jeszcze raz szybko wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Wyrównać. Posypać czarnuszką. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w kuchni najlepiej na całą noc.
Chleb piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C na środkowym miejscu. Na dole ustawić naczynie żaroodporne z wodą, żeby podczas pieczenia zachować wilgoć.
Chleb wyjąć z formy zaraz po upieczeniu i położyć go do góry nogami na kratce, żeby odparował.
Smacznego!
Autorka: Małgorzata Piotrowicz
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Smakowy Mix
Więcej herbacianych kuchennych eksperymentów znajdziecie na naszej stronie w dziale Herbaciana Kuchnia .
Chętnie podejmiemy współpracę barterową z blogerami kulinarnymi. W tym celu prosimy o pisanie na: wspolpraca@basilur.pl