Chrupiące kąski z kurczaka z pikantnym sosem herbacianym

Chrupiące kąski z kurczaka z pikantnym sosem herbacianym

Składniki:

500 gram polędwiczek z kurczaka
½ łyżeczki papryki ostrej
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki soli
1 jajko
½ szklanki mąki
1/3 szklanki bułki tartej
Sos herbaciany
2 łyżeczki herbaty z pomarańczą (np. Winter Holidays Basilur)
0,5 szklanki wody
½ szklanki soku z pomarańczy
½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
1/3 szklanki cukru
½ łyżeczki startego imbiru
½ papryczki chilli


 

Wykonanie:kaski z kurcz

Polędwiczki myjemy osuszamy i każdą kroimy na pół. Marynujemy je minimum 30 minut w mieszance przygotowanej z przeciśniętego przez praskę czosnku, soli, papryki ostrej i słodkiej.

Herbatę zaparzamy w ½ szklance wrzątku- odstawiamy na 5 minut, odcedzamy i napar przelewamy do rondelka. Do herbaty dodajemy sok z pomarańczy , cukier, imbir, pokrojoną papryczkę chilli i skórkę otartą z pomarańczy. Całość zagotowujemy i gotujemy około 15 minut, aż do momentu kiedy połowa płynów odparuje. Sos powinien być słodko-ostry, jeśli jest dla nas zbyt słodki możemy dodać łyżeczkę soku z cytryny, który zrównoważy słodycz. Sos przelewamy do miseczki odstawiamy na bok.

Mąkę mieszamy razem z bułką ( najlepiej w zamykanym plastikowym pojemniku). Kawałki kurczaka obtaczamy w rozmąconym jajku, potem przekładamy go do mieszanki mąki i bułki tartej, panierujemy je i smażymy na złoty kolor na gorącym tłuszczu. Usmażonego kurczaka przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Kurczak serwujemy razem z przygotowanym sosem, smacznego!

Przepis przygotowany przez: Igraszki Losu

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy