Ciasto bananowo-herbaciane z żurawiną
Spragnieni słodkości? Tym razem przepis na ciasto został wzbogacony o napar z zielonej herbaty z soursopem.
Ciasto z dodatkiem herbacianego naparu zyskuje niepowtarzalny aromat, a każdy, kto próbował herbaty Basilur z soursopem, wie, że jej zapach i smak jest naprawdę nieziemski.
Ciasto to przysmak, który w Polsce często rezerwuje się na niedzielę. Postanowiliśmy wpleść w polską tradycję trochę cejlońskiej magii.
Składniki:
-
5 dag miękkiego masła lub margaryny
-
3/4 szklanki cukru
-
2 jajka
-
4 dojrzałe banany rozgniecione widelcem
-
1 i 1/2 szklanki mąki
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka cynamonu
-
1/4 szkl zaparzonej i ostudzonej herbaty Basilur Soursop z kolekcji Magiczne Owoce
-
dodatkowo: suszona żurawina, cukier-puder
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać rozgniecione banany i jajka – zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Zmiksować.
Następnie przełożyć ciasto do keksówki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Piec w 180 stopniach przez około 50 minut – do suchego patyczka.
Po upieczeniu przestudzić i posypać cukrem-pudrem. Podawać w towarzystwie herbaty Basilur.
Autorka: Małgorzata Piotrowicz
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Smakowy Mix
Więcej herbacianych kuchennych eksperymentów znajdziecie na naszej stronie w dziale Herbaciana Kuchnia .
Chętnie zawrzemy współpracę barterową z blogerami kulinarnymi. W tym celu prosimy o pisanie na: WSPOLPRACA@basilur.pl
Powiązane wpisy
- ← Pasta z awokado i fasoli z dodatkiem herbaty tymiankowej
- Lew herbaty cejlońskiej – symbol jakości →