Ciasto bananowo-herbaciane z żurawiną

Ciasto bananowo-herbaciane z żurawiną

Spragnieni słodkości? Tym razem przepis na ciasto został wzbogacony o napar z zielonej herbaty z soursopem.

Ciasto z dodatkiem herbacianego naparu zyskuje niepowtarzalny aromat, a każdy, kto próbował herbaty Basilur z soursopem, wie, że jej zapach i smak jest naprawdę nieziemski.

Ciasto to przysmak, który w Polsce często rezerwuje się na niedzielę. Postanowiliśmy wpleść w polską tradycję trochę cejlońskiej magii.

Składniki:

  • 5 dag miękkiego masła lub margaryny

  • 3/4 szklanki cukru

  • 2 jajka

  • 4 dojrzałe banany rozgniecione widelcem

  • 1 i 1/2 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1/4 szkl zaparzonej i ostudzonej herbaty Basilur Soursop z kolekcji Magiczne Owoce

  • dodatkowo: suszona żurawina, cukier-puder

 

Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać rozgniecione banany i jajka – zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Zmiksować.

ciasto herbaciane

Źródło: http://smakowymix.blogspot.com/

Następnie przełożyć ciasto do keksówki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.

herbaciane ciasto z soursopem

Źródło: http://smakowymix.blogspot.com/

Piec w 180 stopniach przez około 50 minut – do suchego patyczka.

herbaciane ciasto z soursopem

Źródło: http://smakowymix.blogspot.com/

Po upieczeniu przestudzić i  posypać cukrem-pudrem. Podawać w towarzystwie herbaty Basilur.

herbaciane ciasto

Źródło: http://smakowymix.blogspot.com/

 

Autorka: Małgorzata Piotrowicz
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga Smakowy Mix

Więcej herbacianych kuchennych eksperymentów znajdziecie na naszej stronie w dziale Herbaciana Kuchnia .
Chętnie zawrzemy współpracę barterową z blogerami kulinarnymi. W tym celu prosimy o pisanie na: WSPOLPRACA@basilur.pl

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy