Biały Michałek z dodatkiem herbaty Basilur – przepis na pyszne ciasto!
Fanom słodyczy na pewno zasmakuje pyszny biały Michałek z dodatkiem herbaty z marcepanem!
Rewelacyjny przepis na biały Michałek! Osoby, które niekoniecznie parają się wypiekami mogą odetchnąć. Obejdzie się bez pieczenia.
Składniki:
-
400 g herbatników,
-
1 l śmietany 30 %,
-
1 serek mascarpone,
-
500 g cukierków białych michałków,
-
2 białe czekolady,
-
2 łyżeczki żelatyny,
-
1 szklanka herbaty Basilur Christmas House.
Herbatę zaparzamy i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone. Białą czekoladę rozpuszczamy, ostudzamy i dodajemy do masy. Cukierki kroimy na małe kawałeczki. Dodajemy do masy i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, studzimy i łączymy z masą. Herbatniki nasączamy w herbacie i wykładamy na dużą blaszkę. Masę dzielimy na 4 części. każdą część przekładamy nasączonymi w herbacie herbatnikami. Na wierzchu powinna znajdować się masa. Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce o dużych oczkach czekoladą i cukierkami. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 😉
Smacznego!
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga: http://szpileczkiibabeczki.blogspot.com/
Zachęcamy Was do przetestowania innych przepisów, które znajdziecie w naszej Herbacianej Kuchni.
Powiązane wpisy
- ← Jak powstają herbaty rozkwitające?
- Dream Time Crimson – owocowa herbata o jakiej Wam się nie śniło! →