Herbaciane ciasto drożdżowe z kakao i kruszonką

Herbaciane ciasto drożdżowe z kakao i kruszonką

Wszyscy chętnie sięgają po ciasto drożdżowe. W wielu domach jest obowiązkowym wypiekiem przygotowywanym w sobotę lub niedzielę.

Ciasto drożdżowe jest pyszne w swej prostocie. Można jednak eksperymentować z wieloma wariacjami.

A gdyby połączyć ciasto drożdżowe z herbatą Basilur Masala Chai?

W naszej Herbacianej Kuchni odnajdziecie przepis na Masala Chai czyli aromatyczną herbatę z dodatkiem przypraw.  W naszym sklepie znajdziecie także gotową mieszankę, którą wystarczy zalać wodą. Właśnie tę pozycję z kolekcji orientalnej postanowiliśmy dodać do ciasta drożdżowego.

Składniki:

Ciasto
Kakao
  • pół kostki masła,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1/2 szklanki cukru.
Kruszonka
  • 100 g masła,
  • 200 g mąki,
  • 100 g cukru.

 

Przygotowanie:

Ciasto
Drożdże rozkruszamy. Dodajemy mleko i łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut.  Następnie dodajemy jajka, cukier, herbatę i mąkę.

Masło rozpuszczamy, ostudzamy i dodajemy do ciasta. Zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Odstawiamy na 1 godzinę.

Kakao

Masło lekko rozpuszczamy. Dodajemy kakao i cukier. Mieszamy.

Kruszonka
Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą, kruszonka ma być sypka.
Do ciasta dodajemy kakao, lekko mieszamy tak, aby za mocno się nie połączyło. Ciasto drożdżowe wykładamy na dużą blaszkę 25 x 36 cm wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy godzinę w 180 stopniach.

 

Ciasto drożdżowe z Masala Chai

Źródło: http://szpileczkiibabeczki.blogspot.com/

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga: http://szpileczkiibabeczki.blogspot.com/
Zachęcamy Was do przetestowania innych przepisów, które znajdziecie w naszej Herbacianej Kuchni.
Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy