Co robi listek zanim stanie się herbatą?

Co robi listek zanim stanie się herbatą?

Herbata pochodząca ze Sri Lanki powstaje w tradycyjnym procesie produkcji, w którym rozróżniamy kilka etapów.

Zanim herbata trafi do naszej filiżanki, jej liście zbierane są przez kobiety, które uwijają się między krzakami jak mrówki. Pracują po 8 godzin dziennie, a ich praca polega na obrywaniu listków razem  z pączkiem herbaty.

Po zakończeniu zbiorów liście herbaty są rozkładane na specjalnych suszarkach, aby pozbawić ich wilgotności. Cały proces odbywa się przy wielkich wiatrakach i trwa nawet do 10 godzin. Herbata przywożona jest do fabryki nocą dlatego niestety podczas naszego pobytu w Nuwarze nie mieliśmy okazji zobaczyć tego etapu produkcji.

Gdy liście “wyschną” są walcowane przez specjalną maszynę, która uwalnia z liścia soki i jednym słowem wszystko co najlepsze. Liście po walcowaniu ulegają charakterystycznemu skręceniu, a następnie są ponownie rozkładane na stołach i ulegają fermentacji (wyjątkiem jest herbata zielona, która nie jest poddawana fermentacji).

Kolejny proces to suszenie. Tutaj herbata z koloru miedzianego staje się czarna.  W ostatnim etapie liście są dzielone wg rozmiaru na różne kategorie, pakowane i wysyłane na aukcje herbaty, której przebieg opiszemy dla Was w oddzielnym poście!

IMG_8064 IMG_8085 IMG_8053 IMG_8034 IMG_8026

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy