Cytrynowy śmietankowiec z Basilur
Mmm, ciasta i ciasteczka to coś, co lubimy najbardziej! Cytrynowy śmietankowiec nabierze niesamowitego smaku, gdy dodamy do niego napar z ziołowej mieszanki Free Your Mind z kolekcji Virgin Nature, o której pisaliśmy TUTAJ.
Herbaciane wypieki cieszą się dużą popularnością ze względu na swój cudowny aromat. Dziś przepis na cytrynowy śmietankowiec z dodatkiem mieszanki pachnących ziół.
Biszkopt
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki budyniu( może być mąka ziemniaczana).
Masa
- 4 galaretki cytrynowe
- 3 śnieżki Cykoria+ 3 szklanki mleka.
Dodatkowo
- 1 piramidka mieszanki ziołowej Basilur Free Your Mind
- sok z połowy cytryny,
- 200 ml wrzątku do zaparzenia naparu
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka ciągle ubijając masę.
- Do masy wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.
- Blaszkę 36 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Wlewamy ciasto i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
- Wystudzony, przekroić na 2 blaty.
Masa
- Trzy galaretki cytrynowe rozpuszczamy wg. wskazówek na opakowaniu i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia i stężenia galaretek.
- Czwartą galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody. Studzimy.
- Śnieżkę ubijamy z mlekiem na sztywno, dodajemy ostudzoną galaretkę do masy i mieszamy.
- Stężone galaretki kroimy w kosteczkę.
- Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
- Herbatę zaparzamy i studzimy.
- Dodajemy sok z cytryny.
- Nasączamy blaty biszkoptu.
- Wykładamy masę na blat biszkoptu i przykrywamy drugim. Schładzamy w lodówce.
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga: http://szpileczkiibabeczki.blogspot.com/
Zachęcamy Was do przetestowania innych przepisów, które znajdziecie w naszej Herbacianej Kuchni.