Cytrynowy śmietankowiec z Basilur

Cytrynowy śmietankowiec z Basilur

Mmm, ciasta i ciasteczka to coś, co lubimy najbardziej! Cytrynowy śmietankowiec nabierze niesamowitego smaku, gdy dodamy do niego napar z ziołowej mieszanki Free Your Mind  z kolekcji Virgin Nature, o której pisaliśmy TUTAJ.

Herbaciane wypieki cieszą się dużą popularnością ze względu na swój cudowny aromat. Dziś przepis na cytrynowy śmietankowiec z dodatkiem mieszanki pachnących ziół.

Biszkopt

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki budyniu( może być mąka ziemniaczana).

Masa

Dodatkowo

  • 1 piramidka mieszanki ziołowej Basilur Free Your Mind
  • sok z połowy cytryny,
  • 200 ml wrzątku do zaparzenia naparu

Biszkopt

  1. Białka oddzielamy od żółtek.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka ciągle ubijając masę.
  3. Do masy wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.
  4. Blaszkę 36 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Wlewamy ciasto i pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
  6. Wystudzony, przekroić na 2 blaty.

Masa

  • Trzy galaretki cytrynowe rozpuszczamy wg. wskazówek na opakowaniu i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia i stężenia galaretek.
  • Czwartą galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody. Studzimy.
  • Śnieżkę ubijamy z mlekiem na sztywno, dodajemy ostudzoną galaretkę do masy i mieszamy.
  • Stężone galaretki kroimy w kosteczkę.
  • Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
  • Herbatę zaparzamy i studzimy.
  • Dodajemy sok z cytryny.
  • Nasączamy blaty biszkoptu.
  • Wykładamy masę na blat biszkoptu i przykrywamy drugim. Schładzamy w lodówce.
cytrynowy śmietankowiec Basilur

Źródło: http://szpileczkiibabeczki.blogspot.com

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga: http://szpileczkiibabeczki.blogspot.com/

Zachęcamy Was do przetestowania innych przepisów, które znajdziecie w naszej Herbacianej Kuchni.

 

 

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy