Czarna herbata i jej właściwości

Czarna herbata i jej właściwości

Czarna herbata na pewno gości w Waszych filiżankach wiele razy w ciągu dnia.

Zastanawialiście się kiedyś nad jej właściwościami?

Przypominamy, że: czarna herbata to najbardziej popularny rodzaj herbaty. Poddana jest długiemu procesowi produkcji. Podstawowe etapy to: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie. O walorach smakowych decydują takie czynniki jak: kraj pochodzenia herbaty, plantacja, czas zbiorów czy stopień zwiędnięcia.czarna herbata cejlońska BOP1, liściasta bez dodatków.

 

Po pierwsze, czarna herbata zawiera wysokie stężenie flawonoidów, które opóźniają proces starzenia. Niwelują wolne rodniki, które są efektem ubocznym przemiany materii. Najbardziej cenne w czarnej herbacie są katechiny. Cechuje je największa przyswajalność oraz skuteczność w zwalczaniu wolnych rodników. Katechiny obniżają ciśnienie krwi i cholesterol i prawdopodobnie chronią nasz organizm przed zawałem.

 

Zmęczony? Czarna herbata sprawdza się na przemęczenie. Jej aromat dodaje energii i pobudza nasz organizm. A wszystko to dzięki kofeinie, która znajduję się w każdej filiżance tego suszu. Już 150 ml herbaty może poprawić naszą pamięć i koncentrację!

 

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy