Czy to prawda, czy to fałsz

Czy to prawda, czy to fałsz

Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów. Powszechnie dostępna, pod różną postacią oraz w wielu smakach. Dzięki różnorodności smaków, każdy znajdzie coś dla siebie. Nawet Ci, którzy nie uważają się za herbaciarzy, wypiją ją chętnie chociaż do śniadania. Jednocześnie wokół herbaty narosło wiele mitów odnośnie jej właściwości. My sami wielokrotnie wymienialiśmy liczne składniki naparów przyjazne zdrowiu i szukając informacji też często zastanawialiśmy się co jest faktem, a co mitem.

#1

Każda herbata jest zdrowa.

Herbata to przecież roślina, czyli sto procent natury. Jak więc może być szkodliwa? Często właśnie takie przekonanie dominuje wśród konsumentów.  Ważne jest co dzieje się z herbatą, gdy już zostanie poddana procesowi utleniania. Niestety wiele herbat jakie spotykamy na rynku w swoim składzie zawiera sztuczne barwniki i aromaty, aby podrasować walory smakowe. Najbezpieczniej kupować herbatę, która jest pakowana w tym samym miejscu, w którym jest zbierana. Wtedy mamy pewność, że jej skład nie zostanie zmodyfikowany przez importera.

#2

Tylko zielona herbata jest zdrowa.

A czarna szkodzi…W praktyce nie ma takiego rozróżnienia. Herbata zielona i czarna pochodzą z tej samej rośliny, a to co może wpłynąć na ich jakość to kwestia obróbki i jej jakości. To co je różni to sposób w jaki ją otrzymujemy. Herbatę czarną uzyskujemy w czterech krokach:  więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Herbata zielona zaraz po zerwaniu jest poddawana suszeniu.

#3

Herbata po terminie jest trująca.

Owszem, jeśli jest źle przechowywana w nieszczelnym pojemniku. Herbatę należy trzymać z dala od innych zapachów i wilgoci. Większość informacji na pudełkach to “najlepiej spożyć przed”. Jest to termin używany w przypadku produktów trwalszych, czyli takich, które przy prawidłowym przechowywaniu zachowują w pełni swoje właściwości.

#4

Herbata czarna jak “smoła” będzie mocniejsza.

Nic bardziej mylnego. Jest wręcz na odwrót. To herbata, którą parzymy krótko pobudza. Gdy napar jest parzony zbyt długo wchodzi w reakcje z innymi związkami i wtedy teina traci na sile. Gdy chcemy żeby herbata nas uspokoiła, wtedy należy parzyć ją powyżej 5 minut. Herbata parzona dłużej nie jest szkodliwa. Reakcje, które zachodzą w naparze podczas długiego parzenia po prostu osłabiają moc herbaty, ale nie wydzielają szkodliwych substancji.

 

 

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy