W czym parzyć herbatę? Basilurowy must have!
W czym parzyć herbatę, aby nie utraciła swojego oryginalnego aromatu?
Najlepsze do parzenia suszu są czajniki z porcelany oraz szkła. Plastikowe i ceramiczne, które niestety są powszechnie używane mogą zmieniać smak herbaty. Czajniczki w których parzymy powinny być także odpowiednio duże i okrągłe. Taki kształt pomaga to w rozwinięciu liści w przypadku herbaty sypanej. Wtedy możemy korzystać ze smaku herbaty w stu procentach.
Do parzenia suszu polecamy duży zaparzacz z tłokiem dostępny w naszym sklepie:
Jeśli chcemy parzyć herbatę od razu w filiżance pamiętajmy o dawkowaniu odpowiedniej ilości suszu! Filiżanki powinny być duże i okrągłe ponieważ wtedy kolor herbaty ma swój faktyczny odcień, a w przypadku małych filiżaneczek może wydawać się zbyt ciemny.
W przypadku filiżanek warto parzyć herbatę w specjalnych papierowych filtrach, które mogą posłużyć nawet do trzech razy:
A Wy w czym najbardziej lubicie przyrządzać herbatę?