Detox Tea – oczyść swój organizm na wiosnę.
Na wiosnę zafunduj swojemu organizmowi prawdziwe „wiosenne porządki”, czy wymiatanie wolnych rodników i detoksykację przy użyciu naparu z naturalnych składników . Herbata Detox Tea zawiera unikalną kompozycję ziół i przypraw, które są niezwykle silnymi antyoksydantami, a oprócz tego usprawniają trawienie, pracę wątroby i metabolizm.
Kardamon
W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowany był jako lek na biegunkę i niestrawność. Natomiast według Ajurwedy kardamon jest jednym z najlepszych środków pobudzających trawienie. Stymuluje pracę śledziony, podsyca ogień trawienny. Rozjaśnia umysł oraz poprawia nastrój. W połączeniu z mlekiem neutralizuje jego właściwości śluzotwórcze. W medycynie ajurwedyjskiej zaliczany do pokarmów sattwicznych, czyli tych, które harmonizują ciało i umysł.
Owoc kardamonu może zawierać nawet 8% olejku eterycznego. Olejek kardamonowy zawiera cineol, limonen, terpineol, sabinen i borneol. Substancje te odpowiadają za jego rozgrzewające, przeciwzapalne i antybakteryjne działanie. W skład owocu wchodzą również sole mineralne (wapń) i gingerol. Ciekawostką jest, że kardamon zawiera także niewielkie ilości melatoniny, hormonu, który ułatwia zasypianie i pomaga regulować rytm dobowy.
Kolendra
W medycynie ludowej nasiona kolendry były istotnym składnikiem leków, które stosowanych w leczeniu bólów gardła, kaszlu, zapalenia oskrzeli, neuralgii, reumatyzmu i gorączki. Przynosiły ulgę w schorzeniach gastrycznych i były skutecznym środkiem przeciwzapalnym i przeciwbólowym. W niektórych krajach uważane są także za afrodyzjak.
Co na to nauka? W nasionach kolendry znajdziemy wiele cennych substancji leczniczych. Głównym składnikiem jest olejek eteryczny zawierający linalol, odpowiedzialny za zapach.,geraniol, terpinen oraz ?- i ß-pinen.
Nasiona kolendry zawierają także flawonoidy, fitosterole oraz kwasy polifenolowe (kawowy i chlorogenowy). Obecne są także typowe dla rodziny Apiaceae związki kumarynowe: umbeliferon, skopoletyna oraz izokumaryny (seria koriandryn). Około 20% masy nasion stanowi tak zwany olej tłusty który składa się głównie z trójglicerydu kwasu petroselinowego.
Badania naukowe potwierdzają, że linaol ma silne działanie rozkurczowe, więc sprawdza się w leczeniu schorzeń wątroby i dróg żółciowych oraz problemów z jelitami.
Olejek kolendrowy rzeczywiście może sobie poradzić nawet z zapaleniem oskrzeli – potwierdzono bowiem także jego właściwości przeciwbakteryjne. Radzi sobie nawet z tak grożnymi bakteriami jak Staphylococcus aureus i Bacilus spp. (bakterie Gram+) oraz Escherichia colii, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhi, Klebsiela pneumoniae czy Proteus mirabilit (bakterie Gram-). Stwierdzono również właściwości grzybobójcze. Ze względu na właściwości przeciwzapalne pomaga też w nerwobólach, bólach mięśniowych i w chorobach reumatycznych.
Kurkuma
Już w starożytnych Indiach zauważono, że kurkuma pomaga w problemach trawiennych, łagodzi bóle menstruacyjne, leczy kaszel, wspomaga gojenie się ran i leczy choroby stawów.
Obecnie trwają badania nad zastosowaniem kurkuminy w leczeniu nowotworów.
Okazało się też że może być pomocna w leczeniu choroby Alzheimera ponieważ inny występujący w niej związek – tumeron sprzyja namnażaniu i różnicowaniu komórek macierzystych w mózgu.
Współczesna medycyna potwierdza, że kurkuma rzeczywiście jest skuteczna w leczeniu problemów trawiennych, szczególnie tych spowodowanych problemami z wątrobą i trzustką. Ma bowiem właściwości żółciopędne, pobudza wydzielanie gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych. Poza tym wspomaga regenerację komórek wątroby . Z tego względu składnikiem wielu leków stosowanych w stanach uszkodzenia i niewydolności wątroby, objawiających się niedostatecznym wydzielaniem żółci oraz w chorobach dróg żółciowych.
Imbir
Działanie lecznicze imbiru zawdzięczamy przede wszystkim zawartej w nim żywicy i olejkowi eterycznemu. Olejek eteryczny to mieszanina seskwiterpenów (zingiberen, ar-kurkumenem, ß-bisabolen, ß-seskwifelandren, ?-farnezen) i monoterpenów (geranial, cytral B, linalol). Charakterystyczny, ostry smak kłączy imbiru zależy natomiast od składników żywicy – gingeroli, i ostrzejszych , ale występujące w mniejszej ilości szogaoli Świeży imbir zawiera też witaminy A i C oraz minerały takie jak magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, wapń
Dwa związki występujące w imbirze: gingerol i szogaol to substancje likwidujące stany zapalne i działające antybakteryjnie. Z badań klinicznych przeprowadzonych na uniwersytecie w Michigan wynika, że szogaol niszczy nowotworowe komórki macierzyste, które są oporne na chemioterapię i powodują przerzuty.
Badania potwierdziły, że ta przyprawa ma silne właściwości przeciwbólowe i rozgrzewające. Pomaga w migrenach bezsenności, problemach trawiennych, chorobie lokomocyjnej oraz mdłościach z którymi zmagają się ciężarne. Poprawia także nastrój działając jako „naturalny antydepresant”.
Czarny pieprz
Zawarta w czarnym pieprzu piperyna działa przeciwzapalnie orz naprawia szkody związane z działaniem wolnych rodników. Jako antyoksydant chroni w ten sposób układ krążenia oraz wątrobę, ponadto wykazując działanie przeciwnowotworowe
Ponadto piperyna znacząco zwiększa przyswajalność wszelkich innych substancji. Poprawia wchłanianie witamin A i C a także selenu, betakarotenu i innych ważnych dla organizmu związków. Także pozostałe antyoksydanty zawarte w herbacie Detox Tea działają skuteczniej w towarzystwie piperyny.
Rumianek
W medycynie tradycyjnej uchodził za panaceum Rzeczywiście pomaga na wiele dolegliwości . Ma działanie antybakteryjne, a także rozkurczowe i łagodzące, więc był stosowany jako środek na trudno gojące się rany i oparzenia, problemy trawienne i kolki niemowlęce, a także zapalenie spojówek.
Dziś wiemy, że kwiaty rumianku zawierają olejek eteryczny o wyjątkowych właściwościach leczniczych. W jego składzie znajdziemy między innymi działający przeciwalergicznie chamazulen, a także alfa-bisabolol o działaniu łagodzącym problemy skórne, flawonoidy, spiroeter, apigeniny ,fenolokwasy, fitosterole, poliacetyleny, garbniki katechinowe, gorycze, związki kumarynowe i śluzowe, cholinę, witaminę C oraz witaminę B.
Okazuje się, że rumianek przydaje się nie tylko przy problemach trawiennych. Kumaryna to przecież związek występujący w kojarzących się o wiele milej roślinach – lawendzie, melisie i cynamonie. Poprawia nastrój, pomaga się zrelaksować i wyciszyć. Apigeniny natomiast w badaniach klinicznych wykazują nawet silne działanie przeciwlękowe i przeciwdepresyjne
Powiązane wpisy
- ← Szarłat, czyli co święta roślina Indian ma wspólnego z herbatami?
- DIGESTIVE SUPPORT – herbata wspomagająca trawienie →