Dhal Curries w stylu lankijskim

Dhal Curries w stylu lankijskim

Dhal Curries czyli curry z soczewicą..

Ciąg dalszy Sri Lanka Food Festival

 

Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1 szklanka (200 g) soczewicy – odmiana pomarańczowa
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżkę oleju
  • ¼ łyżeczka musztardy
  • ¼ łyżeczki nasion kozieradki
  • ¼ łyżeczki nasion kminku
  • ½  posiekanej cebuli
  • kilka listków curry
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ filiżanki mleka

Sposób przygotowania

  1. Przepłucz dokładnie soczewicę
  1. Umieścić ją w sporym naczyniu. Dodaj wodę i kurkumę, a następnie wrzucić na średni ogień. Należy uważać, aby nie gotować na wysokim gazie ponieważ soczewica ma tendencję do gotowania
  1. Po odpowiednim ugotowaniu soczewica powinna nabrać żółtej barwy.
  1. Weź kolejną małą patelnię. Podgrzej olej, dodaj nasiona gorczycy i kminek. Następnie dodaj cebulę i liście curry. Gdy cebulka zacznie przybierać krystaliczny kolor dodaj to do ugotowanej soczewicy gotuj na małym ogniu. Dodaj sól i mleko, kontynuuj gotowanie przez około 5 minut.

Do tej pikantnej potrawy polecamy Basilur Masala Chai z dodatkiem dodatkiem naturalnych przypraw (kardamon, goździki, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz).

masala-chai-w-puszce-100g

Zdjęcie pochodzi ze strony houseofwellness.

 

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy