Dhal Curries w stylu lankijskim
Dhal Curries czyli curry z soczewicą..
Ciąg dalszy Sri Lanka Food Festival
Jakie składniki będą nam potrzebne?
- 1 szklanka (200 g) soczewicy – odmiana pomarańczowa
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 2 szklanki wody
- 1 łyżkę oleju
- ¼ łyżeczka musztardy
- ¼ łyżeczki nasion kozieradki
- ¼ łyżeczki nasion kminku
- ½ posiekanej cebuli
- kilka listków curry
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ filiżanki mleka
Sposób przygotowania
- Przepłucz dokładnie soczewicę
- Umieścić ją w sporym naczyniu. Dodaj wodę i kurkumę, a następnie wrzucić na średni ogień. Należy uważać, aby nie gotować na wysokim gazie ponieważ soczewica ma tendencję do gotowania
- Po odpowiednim ugotowaniu soczewica powinna nabrać żółtej barwy.
- Weź kolejną małą patelnię. Podgrzej olej, dodaj nasiona gorczycy i kminek. Następnie dodaj cebulę i liście curry. Gdy cebulka zacznie przybierać krystaliczny kolor dodaj to do ugotowanej soczewicy gotuj na małym ogniu. Dodaj sól i mleko, kontynuuj gotowanie przez około 5 minut.
Do tej pikantnej potrawy polecamy Basilur Masala Chai z dodatkiem dodatkiem naturalnych przypraw (kardamon, goździki, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz).
Zdjęcie pochodzi ze strony houseofwellness.