DIGESTIVE SUPPORT – herbata wspomagająca trawienie

DIGESTIVE SUPPORT  – herbata wspomagająca trawienie

 Herbata DIGESTIVE SUPPORT   pita po posiłku uwolni Cię od wszelkich dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wszystko to dzięki unikalnej kompozycji korzennych przypraw i ziół.

Herbata DIGESTIVE SUPPORT   zawiera rumianek, kolendrę, miętę pieprzową, koper włoski, imbir, lukrecję oraz  kardamon.

Koper włoski

Nie ma wiele wspólnego z koprem dodawanym do ziemniaków. Zwany jest także  fenkułem włoskim ( łac. Foeniculum vulgare) Wykorzystywany do celów leczniczych jest jego owoc. Owoce kopru zawierają  do 6% olejku eterycznego, flawonoidy (pochodne kwercetyny i kemferolu), stigmasterol, do 18% oleju tłustego, białko i cukry Związki te mają działanie wykrztuśne, rozkurczające i wiatropędne . Herbatka z kopru włoskiego stosowana jest  głównie w pediatrii, jako antidotum w kolkach niemowlęcych.  Koper włoski  pobudza trawienie i perystaltykę jelit, działa również korzystnie w spastycznych zaparciach i  ułatwia usuwanie gazów jelitowych

Mięta

Jest jedną z najstarszych roślin leczniczych znanych ludzkości. Już Dioskurydes  w „De Materia Medica” zalecał miętę jako środek na dolegliwości żołądkowe, ból głowy, ból uszu, a nawet jako afrodyzjak. Dziś wiemy, że  mięta  zawiera olejek eteryczny ( którego głównym składnikiem jest oczywiście mentol), garbniki ,flawonoidy, m.in. luteolinę, rutynę, hesperydynę, eriocytrynę i wysoce utlenione flawony, także kwasy fenolowe i małe ilości triterpenów.

Mięta działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, wspomaga także wydzielanie żółci.  Wykazano także  działanie przeciwbakteryjne, (mięta radzi sobie nawet z bakteriami Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Vibrio parahaemolyticus ) oraz działanie przeciwwirusowe (wirus opryszczki i ospy). W badaniach zaobserwowano także działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i uspokajające.

 

Rumianek

W medycynie tradycyjnej  uchodził za panaceum. Rzeczywiście pomaga na wiele dolegliwości . Ma działanie antybakteryjne, a także rozkurczowe i łagodzące, więc był stosowany jako środek na trudno gojące się rany i oparzenia, problemy trawienne i kolki niemowlęce, a także zapalenie spojówek.

Dziś wiemy, że kwiaty rumianku zawierają olejek eteryczny o wyjątkowych właściwościach leczniczych. W jego składzie znajdziemy między innymi działający przeciwalergicznie chamazulen, a także alfa-bisabolol o działaniu łagodzącym problemy skórne, flawonoidy, spiroeter, apigeniny ,fenolokwasy, fitosterole, poliacetyleny, garbniki katechinowe, gorycze, związki kumarynowe i śluzowe, cholinę, witaminę C oraz witaminę B.

 

Kolendra

W medycynie ludowej nasiona kolendry  były istotnym składnikiem leków, które stosowanych w leczeniu bólów gardła, kaszlu, zapalenia oskrzeli,  neuralgii, reumatyzmu i gorączki. Przynosiły ulgę w schorzeniach gastrycznych i były skutecznym środkiem przeciwzapalnym i przeciwbólowym. W niektórych krajach uważane są także za afrodyzjak.
Co na to nauka? W nasionach kolendry znajdziemy wiele cennych substancji leczniczych.  Głównym składnikiem jest olejek eteryczny zawierający linalol, odpowiedzialny za zapach.,geraniol, terpinen oraz ?- i ß-pinen.
Nasiona kolendry zawierają także flawonoidy, fitosterole oraz kwasy polifenolowe (kawowy i chlorogenowy). Obecne są także typowe dla rodziny Apiaceae związki kumarynowe: umbeliferon, skopoletyna oraz izokumaryny (seria koriandryn). Około 20% masy nasion stanowi tak zwany olej tłusty który składa się głównie z trójglicerydu kwasu petroselinowego.

Badania naukowe potwierdzają, że linaol ma silne działanie rozkurczowe, więc sprawdza się w leczeniu schorzeń wątroby i dróg żółciowych oraz problemów z jelitami

Kardamon

Ojczyzną kardamonu prawdopodobnie jest Cejlon, więc nie mogło go zabraknąć w naszej herbacie.W tradycyjnej medycynie chińskiej  stosowany był jako lek  na biegunkę i niestrawność.  Natomiast według Ajurwedy  kardamon jest jednym z najlepszych  środków pobudzających trawienie. Stymuluje pracę śledziony, podsyca ogień trawienny. Rozjaśnia umysł oraz poprawia nastrój. W połączeniu z mlekiem neutralizuje jego właściwości śluzotwórcze. W medycynie ajurwedyjskiej zaliczany do pokarmów sattwicznych, czyli tych, które harmonizują ciało i umysł.
Owoc kardamonu może zawierać nawet 8% olejku eterycznego. Olejek kardamonowy zawiera cineol, limonen, terpineol, sabinen i borneol. Substancje te odpowiadają za jego rozgrzewające,  przeciwzapalne  i antybakteryjne działanie.
.

Imbir

Działanie lecznicze imbiru zawdzięczamy przede wszystkim zawartej w nim żywicy i  olejkowi eterycznemu. Olejek eteryczny to mieszanina seskwiterpenów (zingiberen, ar-kurkumenem, ß-bisabolen, ß-seskwifelandren, ?-farnezen) i monoterpenów (geranial, cytral B, linalol).  Charakterystyczny, ostry smak kłączy imbiru zależy natomiast  od składników żywicy –   gingeroli,  i ostrzejszych , ale występujące w mniejszej ilości szogaoli Świeży imbir zawiera też  witaminy A i C oraz minerały takie jak magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, wapń.

Badania potwierdziły, że ta przyprawa ma silne właściwości przeciwbólowe i rozgrzewające.  Pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Pomaga w migrenach bezsenności, problemach trawiennych, chorobie lokomocyjnej oraz mdłościach z którymi zmagają się ciężarne. Poprawia także nastrój działając jako „naturalny antydepresant”.

 

Lukrecja

 

Ten składnik herbaty Degistive Support nie tylko działa leczniczo, ale nadaje też herbacie przyjemny smak.  Słodycz lukrecji  zawdzięczamy zawartości kwasu glicyryzynowego (glicyryzyny) Związek ten jest 50. razy słodszy od zwykłego białego cukru (sacharozy). Jest głównym składnikiem aktywnym ekstraktów otrzymywanych z korzenia lukrecji. Składową kwasu glicyryzynowego jest kwas glicyretynowy. Oba związki odpowiadają za działanie antyalergiczne, immunostymulujące, przeciwłojotokowe, antyzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, antyobrzękowe, redukujące zaczerwienienia, antyoksydacyjne i łagodzące. Oprócz kwasu glicyryzynowego i glicyretynowego, korzeń lukrecji zawiera wiele innych związków aktywnych, Warto wymienić:  flawonoidy (likwirytyna, izolikwirytyna, likwirytygenina, likoflawonol), izoflawony (glabrydyna, glabren, hispaglabrydyna A i B oraz formononetyna), saponiny, polisacharydy, fitosterole, pektyny, olejek eteryczny, wolne aminokwasy i minerały. Wszystkie te substancja czynne odpowiadają za przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i  przeciwirusowe działanie lukrecji.

 

 

.

 

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy