Dlaczego herbaty Basilur English Breakfast i Dimbula są tak drobno cięte?

Dlaczego herbaty Basilur English Breakfast i Dimbula są tak drobno cięte?

Wielu z Was dziwi się – dlaczego herbaty z półki premium mają takie drobne listki? Przecież powinny być liściaste jak należy. Spróbujemy rozwiać Wasze wątpliwości.

Kupujesz herbatę liściastą najwyższej jakości, otwierasz ją… i mina Ci rzednie! Jest tak drobno pocięta, że zaczynasz czuć się oszukany. Niepotrzebnie!

Niektóre z naszych herbat, jak np. śniadaniowa English Breakfast czy wysokogórska Dimbula są w formie niemalże granulowanej. Ale dlaczego?

Wiecie już, że na intensywność i kolor naparu mają ogromny wpływ czynniki klimatyczne. Wpływ na to ma także rodzaj liścia herbaty i metoda produkcji!

BOP – Broken Orange Pekoe.

Podobnie jak OP (Orange Pekoe) to główna klasa herbaty cejlońskiej. Orange Pekoe zawiera długie, spiczaste liście bez pączków i jest wysokiej jakości. Broken Orange Pekoe to herbata łamana – nie oznacza to w żadnym wypadku, że jest gorsza.

Tak wygląda susz herbaty Basilur English Breakfast  – Broken Orange Pekoe.

 

Dlaczego akurat ta herbata jest tak drobno pocięta? English Breakfast ma być z założenia herbatą stawiającą na nogi – o ciemnym kolorze naparu, intensywnym smaku i aromacie.  Na tyle intensywną, by dodatek w postaci mleka i cukru nie stłumił jej walorów. Klasyczna English Breakfast to mix herbaty cejlońskiej i herbaty indyjskiej Assam, która daje niezwykle mocny napar. Basilur English Breakfast składa się wyłącznie z herbaty cejlońskiej – dlatego właśnie, żeby nasza herbata dawała charakterystyczny dla English Breakfast intensywny napar, należało wybrać rodzaj liścia, który to umożliwi. Ale to nie wszystko – chodzi także o metodę!

CTC – Crush Tear Curl

To nowoczesna metoda produkowania herbaty polegająca na miażdżeniu, rozrywaniu i zwijaniu liści.

Dlaczego ta metoda została zastosowana w przypadku tych dwóch herbat?

Obie herbaty mają mieć intensywny, ciemny napar, który z dodatkiem mleka będzie pobudzał jak kawa. Na Sri Lance przysmakiem jest Dimbula z mlekiem (choć równie chętnie jest pijana w ten sposób Ruhunu, na co przepis znajdziecie TUTAJ).  Herbaty produkowane metodą CTC są bardziej rozdrobione – a im bardziej rozdrobniona herbata, tym większa powierzchnia parzenia. Co za tym idzie? Im większe powierzchnia parzenia, tym szybciej uzyskujemy mocny napar. 

Wiele osób jest przekonanych, że z liściastej herbaty (najchętniej o dużych liściach), otrzymuje się napar mocniejszy niż z herbat o mniejszych liściach czy herbaty w torebkach ekspresowych. Nic bardziej mylnego – to właśnie z herbat ekspresowych będziecie otrzymywać najciemniejszy i najmocniejszy napar.

Susz herbaty Basilur Dimbula – BOP

 

Warto wiedzieć, że CTC nie jest tradycyjną (ortodoksyjną) metodą produkowania herbaty. W przypadku herbat Basilur wykorzystuje się ją tylko do wyżej wymienionych dwóch herbat w konkretnym celu.

Możecie zatem śmiało delektować się intensywnymi naparami English Breakfast i Dimbuli – choć nie znajdziecie w nich dużych liści herbacianych, to ich jakość jest zawsze z półki premium.

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy