Dodatki do czarnej herbaty – kilka inspiracji
Dodatki do czarnej herbaty to propozycja dla wszystkich, którym chwilowo znudził się zarówno smak czystych czarnych herbat, jak i gotowe herbaciane mieszanki.
Wśród miłośników herbaty na pewno wielu jest takich, którzy herbatę traktują jak wino, więc zdecydowanie wolą pić ją bez dodatków. W przypadku właściwie zaparzonych herbat dobrej jakości rzeczywiście można dostrzec różnicę nie tylko między herbatą czarną pochodzącą z różnych regionów świata, ale nawet między herbatami uprawianymi na różnej wysokości. Różnica w smaku poszczególnych gatunków herbat często kryję się też w sposobie cięcia liści.
(Więcej na ten temat możecie przeczytać we wpisie: Oznaczenia herbat cejlońskich)
Jednak dla wszystkich, którzy wolą czarną herbatę z dodatkami, zachęcamy także do tworzenia własnych kompozycji na bazie czystej czarnej herbaty cejlońskiej BASILUR.
Większość z Was wie, że do herbaty można dodać korzenne przyprawy, takie jak imbir, cynamon, kardamon, albo goździki.
Ale czy próbowaliście dodać do czarnej herbaty … czarny pieprz? Spróbujcie – smakuje genialnie w połączeniu z miodem i cytryną.
Miłośnikom ostrych wrażeń polecamy też eksperyment z pieprzem cayene. Jeśli do czarnej herbaty dodacie szczyptę pieprzu cayene, łyżeczkę miodu i sok z połówki cytryny otrzymacie doskonałe lekarstwo na katar.
W naszych herbacianych mieszankach znajdują się suszone owoce. Ale w domu możecie spróbować zaparzyć herbatę z dodatkiem świeżych owoców. ( można także użyć mrożonych). Oto kilka propozycji:
Herbata cytrusowo-imbirowa z dodatkiem jagód to prawdziwa flawonidowa bomba niezastąpiona w sezonie przeziębień. Do szklanki włóżcie dwa plasterki pomarańczy, jeden plasterek cytryny i jeden plasterek imbiru oraz kilka jagód. Następnie zalejcie składniki zaparzoną czarną herbatą, dodajcie łyżeczkę miodu.
Rozgrzewająca korzenna herbata z malinami – idealne lekarstwo na przeziębienie. Zaparzcie czarną herbatę z dodatkiem plastra imbiru, dwóch goździków i kawałka laski cynamonu. Gdy trochę ostygnie, dodajcie do niej kilka malin (3-4), plaster pomarańczy lub cytryny i odrobinę miodu (najlepiej lipowego).
Herbata rozmarynowa. Świetnie rozgrzewa i poprawia humor. Wskazana w czasie wytężonej pracy umysłowej i nauki (rozmaryn poprawia pamięć). Czarną herbatę zaparzcie razem z gałązką rozmarynu, czerwonym pieprzem (rozgniecionym). Dodajcie plaster grejpfruta, plaster cytryny, odrobinę soku malinowego i kilka malin. Dodatkowo napój można wzbogacić niewielką ilością miodu.
“Szarlotka” – Do kubka włóżcie kilka plasterków świeżego jabłka i kawałek laski cynamonu. Zalejcie zaparzoną czarną herbatą.
To trzeba wiedzieć
- Możecie eksperymentować z różnymi rodzajami miodu. Jeśli jednak chcecie, aby miód zachował nie tylko zapach i smak, ale też właściwości zdrowotne, dodawajcie go do herbaty , gdy nieco przestygnie.
- Sok z cytrusów ( i plastry tych owoców) dodawajcie do herbaty zawsze po zakończeniu procesu parzenia.
- Jeśli chcecie użyć cytrusów wraz ze skórą, najlepiej wybierzcie produkt rolnictwa ekologicznego. W innym przypadku należy je bardzo dokładnie umyć, a nawet wyszorować szczotką.
Powiązane wpisy
- ← Herbata Forest Fruits – zdrowa z natury
- Romantyczne herbaty, czekoladki i legenda o Św. Walentym →