Dodatki do czarnej herbaty – kilka inspiracji

Dodatki do czarnej herbaty – kilka inspiracji

Dodatki do czarnej herbaty to propozycja dla wszystkich, którym chwilowo znudził się zarówno smak czystych czarnych herbat, jak i gotowe herbaciane mieszanki.

Wśród miłośników herbaty na pewno wielu jest takich, którzy herbatę traktują jak wino, więc zdecydowanie wolą pić ją bez dodatków.  W przypadku właściwie zaparzonych herbat dobrej jakości rzeczywiście można dostrzec różnicę nie tylko między herbatą czarną pochodzącą z różnych regionów świata, ale nawet między herbatami uprawianymi na różnej wysokości. Różnica w smaku poszczególnych gatunków herbat często kryję się też w sposobie cięcia liści.

(Więcej na ten temat możecie przeczytać we wpisie: Oznaczenia herbat cejlońskich) 

Jednak dla wszystkich, którzy wolą czarną herbatę z dodatkami, zachęcamy także  do tworzenia własnych kompozycji na bazie czystej czarnej herbaty cejlońskiej BASILUR.

Większość z Was wie, że do herbaty można dodać korzenne przyprawy, takie jak imbir, cynamon, kardamon, albo goździki.

Ale czy próbowaliście dodać do czarnej herbaty … czarny pieprz? Spróbujcie – smakuje genialnie w połączeniu z miodem i cytryną.

Miłośnikom ostrych wrażeń polecamy  też eksperyment z pieprzem cayene. Jeśli do czarnej herbaty dodacie szczyptę  pieprzu cayene, łyżeczkę miodu i sok z połówki cytryny otrzymacie doskonałe lekarstwo na katar.

W naszych herbacianych mieszankach znajdują się suszone owoce. Ale w domu możecie spróbować zaparzyć herbatę z dodatkiem świeżych owoców. ( można także użyć mrożonych). Oto kilka propozycji:

Herbata cytrusowo-imbirowa z dodatkiem jagód to prawdziwa  flawonidowa bomba niezastąpiona w sezonie przeziębień. Do szklanki włóżcie dwa plasterki pomarańczy, jeden plasterek cytryny i jeden plasterek imbiru oraz kilka jagód. Następnie zalejcie składniki zaparzoną czarną herbatą, dodajcie  łyżeczkę miodu.

Rozgrzewająca  korzenna herbata z malinami – idealne lekarstwo na przeziębienie. Zaparzcie  czarną herbatę z dodatkiem plastra imbiru, dwóch goździków i kawałka laski cynamonu. Gdy trochę ostygnie, dodajcie do niej  kilka malin (3-4), plaster pomarańczy  lub cytryny i  odrobinę miodu (najlepiej lipowego).

Herbata rozmarynowa. Świetnie rozgrzewa i poprawia humor. Wskazana w czasie wytężonej pracy umysłowej i nauki (rozmaryn poprawia pamięć). Czarną herbatę zaparzcie razem z gałązką rozmarynu, czerwonym pieprzem (rozgniecionym). Dodajcie plaster grejpfruta, plaster cytryny, odrobinę soku malinowego i kilka malin. Dodatkowo napój można wzbogacić niewielką ilością miodu.

“Szarlotka” – Do kubka włóżcie  kilka plasterków  świeżego jabłka i kawałek laski cynamonu. Zalejcie zaparzoną czarną herbatą.

To trzeba wiedzieć

  • Możecie eksperymentować z różnymi rodzajami miodu. Jeśli jednak chcecie, aby miód zachował nie tylko zapach i smak, ale też właściwości zdrowotne, dodawajcie go do herbaty , gdy nieco przestygnie.
  • Sok z cytrusów ( i plastry tych owoców) dodawajcie do herbaty zawsze po zakończeniu procesu parzenia.
  • Jeśli chcecie użyć cytrusów wraz ze skórą, najlepiej wybierzcie produkt rolnictwa ekologicznego. W innym przypadku należy je bardzo dokładnie umyć, a nawet wyszorować szczotką.

 

 

 

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy