Ekspresowa czy liściasty stożek?
W poszczególnych krajach i na różnych kontynentach zwyczaje picia herbaty są różne, a jeszcze w innych państwach herbata nie jest popularna jak np. we Włoszech.
W Polsce zwyczaj picia herbaty jest najbardziej znany na wschodzie kraju. Polacy najchętniej sięgają po pełne liście herbaty. Susz z torebek ekspresowych wydaje nam się często mniej wartościowy niż ten z herbaty sypanej, jednak na Sri Lance te dwa rodzaje napoju uchodzą za tak samo smaczne, a tzw. „torebki” uważane są za herbatę premium. A to dlatego bo susz z torebki jest równomiernie i drobno pocięty. Nie ujmuje to w żaden sposób walorom herbaty i wbrew pozorom nie jest taki proste do uzyskania.
Na niedzielę polecamy czarną herbatę cejlońską , wysokogórską z dodatkiem dzikiej róży oraz nutą maliny. Ekspresowa, czy sypana na pewno zapewni chwilę słodkiego zapomnienia.
Pamiętajcie, że herbata ma różne właściwości i to jakie z niej uzyskamy zależy od parzenia! Zalewana gorącą wodą o temp. 95 st. C parzymy na dwa sposoby:
– Przy parzeniu krótkim do 3 minut , napar jest orzeźwiający i pobudzający
– Przy parzeniu dłuższym do 5 minut, daje napar o działaniu relaksującym