Fluor i jego szkodliwe działanie

Fluor i jego szkodliwe działanie

Zastawialiście się kiedyś, czy herbata może być szkodliwa dla zdrowia?

 Fluor podstępnie czai się w suszu i w nadmiernej ilości jest niebezpieczny dla zdrowia.

Co wiemy o fluorze?

W odpowiednych ilościach jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju kości oraz zębów. Fluor wspomaga budowanie szkliwa oraz wzmacnia odporność na bakterie próchnicotwórcze. Dopuszczalna dawka fluoru to 3-4 mg/f na dzień, włączając w to produkty żywnościowe, wodę i inne napoje.

Skąd fluor bierze się w herbacie?

Krzew herbaty wchłania fluor z powietrza oraz gleby i kumuluje się w liściach rośliny. Zawartość fluoru w liściach zależy od typu herbaty. Im starszy liść, tym większa jego ilość. Smak herbaty w dużym stopniu zależy od aminokwasów, kofeiny i polifenoli. Zauważono, że z wiekiem herbaty spada ilość tych ostatnich, a wzrasta poziom fluoru.

Zatrucie fluorem czyli fluoroza

Na zatrucie fluorem najbardziej narażone są osoby, które dziennie wypijają ok. 1 litra taniej herbaty. Szczególnie niezdrowe jest spożywanie herbaty niskiej jakości na pusty żołądek. Regularne spożywanie tego trunku może spowodować silne zatrucie organizmu. Zapotrzebowanie naszego organizmu na fluor jest znikome. Dostarczany jest do organizmu z pokarmem. Wprawdzie ma równiez zastosowania lecznicze, między innymi w stomatologii, ale jego zbyt duże stężenie w organizmie może spowodować silne bóle głowy, osłabienie, spadek ciśnienia, a nawet uszkodzić układ nerwowy. Fuloroza powoduje także silny ból stawów.

Skąd wiemy o szkodliwym działaniu fluoru?

W krajach, w których picie herbaty ma bardzo głęboką tradycje czyli np. Zachodnie Chiny przeprowadzono badania, które indian summerpotwierdziły, że zatrucie fluorem może mieć swoje źródło w spożywaniu nadmniernej ilości herbaty. W dodatku najpopularniejszy rodzaj herbaty, czyli herbata czarna przoduje na rynku jako produkt z najwyższą zwartością fluoru. Na drugim miejscu plasuje się herbata zielona, a potem oolong. Najmniej szkodliwe są herbaty i napary owocowe.

ginger                                               Jak uniknąć zatrucia?

Po pierwsze kupujmy tylko sprawdzone, certyfikowane produkty. Takim produktem jest oczywiście Basilur, ale pamiętajmy, że wszystko spożywane w nadmiarze może szkodzić. Jeśli czujecie, że problem fluorozy może dotyczyć również Was, warto zaopatrzyć się w herbatki, których susz jest produkowany z młodych liści i spożywać na zmianę z herbatą zawierającą starsze listki. Dla urozmaicenia polecamy także napary owocowe, które oczywiście znajdziecie w naszym sklepie internetowym.

 

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy