Gratka dla miłośników dobrej herbaty i książek
Szukacie herbaty, która będzie idealnym dopełnieniem wieczoru przy dobrej książce?
Dla wszystkich bibliofili kochających też dobrą herbatę mamy teraz wspaniałą ofertę: dwie luksusowe herbaciane kompozycje zamknięte w stylowych pudełkach w kształcie książki aż o 70% taniej!
KSIĄŻKA VOL. I (NIEBIESKA) kartonik 75g
Zawiera czarną herbatę cejlońską z dodatkiem chabru, pąków jaśminu, niebieskiej malwy oraz naturalnym aromatem prażonych migdałów. Herbata cejlońska sama w sobie zachwyca smakiem i aromatem, ale dodatki czynią ją jeszcze wspanialszą.
Jaśmin – chwila relaksu
Jaśmin to roślina pochodząca z Azji, jego nazwa pochodzi z języka perskiego gdzie oznacza „pachnący kwiat”. Jaśmin ma działanie relaksujące i uspokajające. Szczególnie polecany przy nerwicach, stanach lękowych, wyczerpaniu organizmu. W medycynie ajurwedyjskiej traktowany jest jako afrodyzjak
Chaber bławatek – nie tylko ładnie wygląda, ale też leczy
Niebieskie płatki chabru sprawią, że filiżanka z herbatą będzie wyglądać bardzo efektownie. Ten popularny w całej Europie polny kwiat jest jednak także rośliną leczniczą. Okazuje się, że za działanie lecznicze odpowiadają te same związki, któremu zawdzięczamy piękny kolor płatków – glikozydy antocyjanowe. Mają one silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Pomagają zwłaszcza w chorobach nerek i problemach trawiennych.
Niebieska malwa – na przeziębienie i ukojenie nerwów
Niebieska malwa jest bliską krewną malw ogrodowych i w medycznych zielnikach znajdziecie ją pod nazwą ślaz dziki. Zawiera dużo związków śluzowych, więc jest tradycyjnie stosowana w naparach leczących ból gardła, kaszel i chrypkę. Oznacza to, że może być przydatna w trakcie jesiennej słoty. Niebieska malwa jednak oprócz właściwości łagodzących, antybakteryjnych i przeciwzapalnych, ma także działanie uspokajające i wyciszające.
KSIĄŻKA VOL. V (CZERWONA) kartonik 75g
Zawiera czarną herbatę cejlońską z dodatkiem szafranu oraz naturalnymi aromatami wanilii, cytryny, pomarańczy i migdałów. Książka ze Świętym Mikołajem idealnie nadaje się na prezent pod choinkę, ale może też wspaniale umilić oczekiwanie na Święta i poprawić humor, gdy dni staną się coraz krótsze. Zawiera bowiem niezwykłą obfitość przypraw, których korzystny wpływ na samopoczucie został potwierdzony naukowo.
Szafran – drogocenny afrodyzjak i antydepresant
Szafran jest najdroższą przyprawą świata. Pozyskuje się ją bowiem z wysuszonych słupków gatunku krokusa Crocus sativus , a dokładniej z czerwonych znamion znajdujących się na słupku każdego z kwiatów. Do uzyskania jednego kilograma przyprawy potrzeba ponad 150 tys. znamion kwiatu!
Szafran uważany był za panaceum już w czasach antycznych- jego działanie opisywali wielcy starożytni lekarze: Hipokrates, Pliniusz Starszy i Galen.
W dawnej medycynie szafran używany był jako środek leczący z melancholii, lek przeciwbólowy i przeciwgorączkowy oraz rozkurczowy. Był także składnikiem wielu odtrutek. Paracelus, wielki lekarz epoki Renesansu sądził, że szafran leczy żółtaczkę. Uważano go za afrodyzjak – podobno Kleopatra kąpała się w mleku z szafranem, aby zwiększyć intensywność czekających ją miłosnych doznań.
Współczesna nauka także dostrzegła lecznicze właściwości szafranu. Wiadomo, że związkami , którym je zawdzięczamy są: należący do grupy karetenoidów krocyna, jej prekursor krocetyna oraz należący do glukozydów safranal Trwają obecnie badania kliniczne dotyczącej zastosowania szafranu w leczeniu nowotworów. Wykazano także że chroni przed miażdżycą. Starożytni mieli racje uważając szafran za afrodyzjak – współczesne badania wykazały, że poprawia funkcje seksualne oraz płodność mężczyzn. Z kolei w przypadku kobiet pomaga przy PMS. Najbardziej obiecujące są jednak badania dotyczące zastosowaniu szafranu jako naturalnego środka przeciwdepresyjnego i przeciwlękowego. W próbach klinicznych wykazano, że w stanach łagodnej depresji kapsułki z szafranem działają na równi z lekami przeciwdepresyjnymi. Mechanizm ich działania opiera się na tym kroacyna blokuje wychwyt zwrotny dopaminy zaś safranal – serotoniny. Dopamina i seratonina to dwa neuroprzekaźniki odpowiedzialne za odczuwanie szczęścia.
Wanilia – budzi miłość i odpędza troski
Wanilia to roślina pochodząca z Meksyku, blisko spokrewniona ze storczykami. Laska wanilii to nic innego jak owoc tej rośliny. Co ciekawe, świeże owoce nie mają zapachu, aby zyskały charakterystyczny waniliowy aromat muszą być poddane fermentacji. Ze względu na swój zapach wanilia jest przyprawą cenioną na całym świecie.
Wanilię uprawiali już Aztekowie – o jej wartości świadczy fakt, że była częścią daniny należnej władcy . Była też uważana za afrodyzjak. Po dziś dzień kobiety w Ameryce Południowej podają mężczyźnie, w którym chcą wzbudzić miłość czekoladę z laską wanilii. Do Europy wanilia dotarła dzięki konkwistadorom. Hiszpanie przyczynili się do rozprzestrzenienia jej upraw w innych rejonach świata o sprzyjającym klimacie . Niegdyś wierzono, że wanilia wzmacnia serce, odpędza troski oraz dodaje sił.
Substancją odpowiedzialną za zapach wanilii jest aldehyd 4-hydroksy-3-metoksybenzoesowy, nazywany waniliną. Ponadto w wanilii występuje aldehyd p-hydroksybenzoesowy, , aldehyd anyżowy oraz związki żywicowe.
Potwierdzono naukowo, że wanilia pomaga w stanach napięcia nerwowego i zmniejsza stres oraz poprawia jakość snu.
Pomarańcza
Olejek pomarańczowy w aromaterapii jest ceniony zwłaszcza ze względu na swoje działanie na układ nerwowy. Pomaga zmniejszyć stres i napięcie nerwowe, ale jednocześnie poprawia zdolność koncentracji i ułatwia naukę
Cytryna
Naturalny aromat cytryny także odświeża umysł i poprawia nastrój.
Macie ochotę na nasze herbaciane książki?