Herbaciana księga z Mikołajem – pomysł na prezent
Herbata pod Choinkę ? Tak, to bardzo dobry pomysł, jeśli będzie to wykwintna herbata ze szlachetnymi dodatkami, w dodatku zamknięta w oryginalnej formie książki ze Św. Mikołajem na okładce.
Czarna herbata cejlońska, liściasta z dodatkiem szafranu oraz naturalnymi aromatami wanilii, cytryny, pomarańczy i migdałów to kompozycja, która przywodzi na myśl wszystkie zapachy świątecznych przysmaków. Zawarte w niej składniki mają jednocześnie pozytywny wpływ na zdrowie i właściwości poprawiające nastrój.
Szafran – najcenniejsza przyprawa świata
Szafran jest najdroższą przyprawą świata. Pozyskuje się ją bowiem z wysuszonych słupków gatunku krokusa Crocus sativus , a dokładniej z czerwonych znamion znajdujących się na słupku każdego z kwiatów. Do uzyskania jednego kilograma przyprawy potrzeba ponad 150 tys. znamion kwiatu! Na szczęście jest też przyprawą wyjątkowo intensywną. Już dwie nitki szafranu wystarczą aby nadać potrawie smak i aromat oraz piękny żółty kolor. Szafran znany był już starożytnym Persom i Egipcjanom, stosowany był także przez Greków i Rzymian. Służył im nie tylko do przyprawiania potraw, ale także do barwienia najkosztowniejszych tkanin i leczenia wielu chorób. Właściwości szafranu opisywali wielcy lekarze starożytności – Hipokrates, Pliniusz Starszy i Galen, w późniejszych czasach Paracelsus.
W dawnej medycynie szafran używany był jako środek leczący z melancholii, lekprzeciwbólowy i przeciwgorączkowy oraz rozkurczowy. Był stosowany w leczeniu dolegliwości menstruacyjnych , astmy i chorób układu oddechowego oraz chorób wątroby. Był także składnikiem wielu odtrutek. Uważano go za afrodyzjak – podobno Kleopatra kąpała się w mleku z szafranem aby zwiększyć intensywność czekających ją miłosnych doznań.
Współczesna nauka potwierdza lecznicze właściwości szafranu. Wiadomo, że związkami , któremu je zawdzięczamy są należący do grupy karetenoidów krocyna, jej prekursor krocetyna oraz należący do glukozydów safranal Trwają obecnie badania kliniczne dotyczącej zastosowania szafranu w leczeniu nowotworów. Wykazano także że chroni przed miażdżycą. Starożytni mieli też racje uważając szafran za afrodyzjak – współczesne badania wykazały, że poprawia funkcje seksualne oraz płodność mężczyzn. Z kolei w przypadku kobiet pomaga przy PMS. Najbardziej jednak obiecujące są jednak badania dotyczące zastosowaniu szafranu jaki środka naturalnego przeciwdepresyjnego i przeciwlękowego. W próbach klinicznych wykazano, że w stanach łagodnej depresji kapsułki z szafranem działają na równi z lekami przeciwdepresyjnymi. Mechanizm ich działania opiera się na tym kroacyna blokuje wychwyt zwrotny dopaminy zaś safranal – serotoniny. Dopamina i seratonina to dwa neuroprzekaźniki odpowiedzialne za odczuwanie szczęścia.
Wanilia – skarb Azteków
Wanilia to roślina pochodząca z Meksyku, blisko spokrewniona ze storczykami. Owoc wanilii kształtem przypomina cienki strąk o długości dochodzącej do 25 centymetrów wypełniony dużą ilością małych nasionek. Powszechnie nazywa się go laską wanilii. Co ciekawe, świeże owoce nie mają zapachu, aby zyskały charakterystyczny waniliowy aromat muszą być poddane fermentacji. Ze względu na swój zapach wanilia jest przyprawą cenioną na całym świecie.
Wanilię uprawiali już Aztekowie – o jej wartości świadczy fakt, że była częścią danin państwowych składanych władcy. Była też uważana za afrodyzjak. Po dziś dzień kobiety w Ameryce Południowej podają mężczyźnie w którym chcą wzbudzić miłość czekoladę z laską wanilii. Do Europy dotarła dzięki konkwistadorom. Hiszpanie przyczynili się do rozprzestrzenienia jej upraw w innych rejonach świata o sprzyjającym klimacie . Niegdyś wierzono, że wanilia wzmacnia serce, odpędza troski oraz dodaje sił.
Substancją odpowiedzialną za zapach wanilii jest aldehyd 4-hydroksy-3-metoksybenzoesowy, nazywany waniliną. Ponadto w wanilii występuje aldehyd p-hydroksybenzoesowy, , aldehyd anyżowy oraz związki żywicowe.
Potwierdzono naukowo, że wanilia pomaga w stanach napięcia nerwowego i zmniejsza stres oraz poprawia jakość snu.
Migdały – sposób na zdrowie i dobre samopoczucie
Migdały dodaje się do czarek z herbatą w krajach Maghrebu. Okazuje się, że ich zalety nie ograniczają się do wydobywania z naparu nowych nut zapachowych i smakowych. Dostarczają wielu cennych substancji odżywczych, między innymi witamin z grupy B, oraz minerałów: cynku potasu i magnezu. Dzięki temu wpływają na układ sercowo- naczyniowy oraz układ nerwowy.
Cytryna
Olejek cytrynowy używany jest w aromoterapii ponieważ relaksuje i poprawia nastrój, a jednocześnie podnosi zdolność koncentracji i stymuluje pamięć podczas wysiłku umysłowego.
Pomarańcze
Zapach pomarańczy to dla większości ludzi kwintesencja Bożego Narodzenia. Także i ten olejek wykorzystywany jest w aromoterapii. Poprawia nastrój, odpręża, redukuje stres oraz działa przeciwbólowo.