Herbaciane placki z miodem i jabłkami

Herbaciane placki z miodem i jabłkami

Pulchne placuszki to przysmak, który przywodzi na myśl pachnące jabłkami dzieciństwo. Postanowiliśmy troszeczkę zmodyfikować tradycję i wzbogacić placki naparem owocowym.

Komu z nas ślinka nie ciekła na unoszący się z kuchni aromat smażonych placków z jabłkami?

Przepis na idealne placki z jabłkami to marzenie każdego amatora domowych specjałów.

Żeby urozmaicić nieco przepis polecamy dodać do ciasta ostudzony napar owocowy np. z kolekcji Basilur Fruit Infusions.  My zdecydowaliśmy się na połączenie papai, jabłka, wiśni, truskawki, jagody goji, hibiskusa oraz naturalnego aromatu truskawek i malin – Strawberry & Raspberry.

Pamiętajcie, że nasze napary owocowe z serii Fruit Infusions to mieszanki suszonych owoców, bez dodatku kofeiny, mogą więc być śmiało podawane dzieciom czy kobietom w ciąży.

Składniki, których będziemy potrzebować:

 

  1. Jajka rozkłócamy. Do jajek dodajemy stopniowo napar z herbaty, mleko, miód oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy ubijaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do ciasta, mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy z obu stron na złoty kolor.
  4. Można posypać cukrem pudrem.

 

 

Basilur placki herbaciane

Źródło: http://szpileczkiibabeczki.blogspot.com/

 

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga: http://szpileczkiibabeczki.blogspot.com/

Zachęcamy Was do przetestowania innych przepisów, które znajdziecie w naszej Herbacianej Kuchni.

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy