Herbaciane placki z miodem i jabłkami
Pulchne placuszki to przysmak, który przywodzi na myśl pachnące jabłkami dzieciństwo. Postanowiliśmy troszeczkę zmodyfikować tradycję i wzbogacić placki naparem owocowym.
Komu z nas ślinka nie ciekła na unoszący się z kuchni aromat smażonych placków z jabłkami?
Przepis na idealne placki z jabłkami to marzenie każdego amatora domowych specjałów.
Żeby urozmaicić nieco przepis polecamy dodać do ciasta ostudzony napar owocowy np. z kolekcji Basilur Fruit Infusions. My zdecydowaliśmy się na połączenie papai, jabłka, wiśni, truskawki, jagody goji, hibiskusa oraz naturalnego aromatu truskawek i malin – Strawberry & Raspberry.
Pamiętajcie, że nasze napary owocowe z serii Fruit Infusions to mieszanki suszonych owoców, bez dodatku kofeiny, mogą więc być śmiało podawane dzieciom czy kobietom w ciąży.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- 350 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 ml mleka,
- 100 ml naparu Basilur Strawberry & Raspberry,
- 3 jajka,
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- 2 duże jabłka,
- olej do smażenia.
- Jajka rozkłócamy. Do jajek dodajemy stopniowo napar z herbaty, mleko, miód oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy ubijaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do ciasta, mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Można posypać cukrem pudrem.

Źródło: http://szpileczkiibabeczki.blogspot.com/