Regiony Sri Lanki, w których uprawia się najlepszą herbatę
Regiony, w których uprawiana jest herbata, są położone na różnych wysokościach, dlatego zyskują inne walory smakowe.
Herbata uprawiana w najwyższym rejonie Cejlonu – na wysokości ok 2000 metrów – nazywana jest przez koneserów szampanem wśród herbat cejlońskich.
Miejsce plantacji Camellia sinensis i warunki w jakich dojrzewa mają ogromny wpływ na jakość naparu, jego kolor i smak.
Odkryj różnorodność cejlońskich herbat i poznaj regiony, w których zyskują swoje właściwości.
Nuwara Eliya
Delicately fragrant
Herbata uprawiana w tym górskim regionie – na wysokości prawie 2000 metrów nad poziomem morza – jest wyjątkowa i doceniana przez koneserów na całym świecie. Mówi się, że jest wśród innych cejlońskich herbat jak szampan wśród francuskich win. Klimat charakteryzujący ten wysoko położony dystrykt – niskie temperatury i umiarkowane opady deszczu – sprawia, że rosnące tam herbaty zyskują unikalny bukiet smakowy. Otrzymany napar jest najdelikatniejszy i najjaśniejszy wśród cejlońskich specjałów, równie delikatny jest jego aromat.
Uda Pussellava
Exquisitely tangy
Uda Pussellawa jest najmniejszym i najmniej popularnym regionem. Herbata jest tu uprawiana na wysokości od 900 do 1600 metrów, rośnie więc zarówno na terenie średnio- i wysokogórskim. W dystrykcie wyróżnia się dwa szczytowe sezony wysokiej jakości ze względu na specyficzne warunki klimatyczne. Pierwszy sezon trwa od stycznia do marca w zachodniej części dzielnicy i daje herbaty delikatniejsze o kwiatowym (różanym) smaku i aromacie. Wpływ na to ma suchy i chłodny klimat charakteryzujący koniec i początek roku. Drugi i zarazem główny sezon zbioru “wschodni” – trwa od lipca do września i daje herbaty nieco wyższej jakości i mocniejsze, także o kwiatowym smaku i aromacie. Na intensywność smaku i kolor naparu mają wpływ obfite deszcze, które towarzyszą tej dzielnicy przez 200 dni w roku.
Dimbula
Refreshingly mellow
Herbaty z najbardziej popularnego regionu Dimbula są oznaczane jako wysokogórskie – wszystkie plantacje znajdują się od 1250 do 1650 metrów ponad poziomem morza. Złożona topografia regionu wytwarza różnorodne mikroklimaty (monsunowe deszcze lub chłodne, suche dni), które powodują różnice w smaku – można spotkać zarówno herbaty pełniejsze i mocniejsze, jak i delikatne, czasami wyczuwalny jest w nich także jaśmin zmieszany z cyprysem. Każda z nich jednak ma cechy, które wyróżniają Dimbulę – delikatny złoto-pomarańczowy kolor naparu i jego orzeźwiającą łagodność.

Nasza Dimbula pochodzi z części regionu, w której padają obfite deszcze, dlatego jej smak jest intensywny, a kolor naparu ciemniejszy.
Uva
Exotically aromatic
Odległa dzielnica Uva jest wystawiona na działanie północno-wschodniego i południowo-zachodniego monsunu, które nadają uprawianej tam herbacie unikalny egzotyczny aromat. Rosnąca na wysokości od 900 d0 1500 metrów Uva wykorzystywana jest w różnych mieszankach, ale z powodzeniem może być smakowana także bez dodatków.
Kandy
Intensely full-bodied
W dystrykcie Kandy herbaty nie są uprawiane wyżej niż na 1300 metrach nad poziomem morza. Zbiory z tego regionu dają napary o miedzianym odcieniu, intensywnym korzenno-słodowym smaku i aromacie. Poszczególne zbiory mogą się różnić między sobą w zależności od wysokości (600 metrów – 1300 metrów) i tego czy plantacja jest chroniona przed wiatrem monsunowym. Kandy jest polecana przede wszystkim osobom, które cenią mocne herbaty. Świetnie smakuje serwowana z mlekiem.
Sabaragamuwa
Exceptionally stylish
Sabaragamuwa jest największą dzielnicą Sri Lanki, w której herbata jest nazywana nizinną -“low-grown”, ponieważ jest uprawiana na ok. 600 metrach nad poziomem morza. Herbata z tego regionu jest znana ze szczególnego wyglądu liścia i ciemnego gładkiego naparu o czerwonym odcieniu. W naparze można wyczuć nutę słodkiego karmelu.
Ruhuna
Distinctively unique
Południowa część Sri Lanki, choć nie jest znana z uprawy camellia sinensis, produkuje wyjątkową herbatę. Nizinne herbaty Ruhuna rosną na wysokości nieprzekraczającej 600 metrów nad poziomem morza. Wyjątkowy stan gleby sprawia, że krzew herbaciany rośnie tu szybko i daje długie piękne liście. Napar z Ruhunu jest bardzo ciemny, mocny i ma delikatnie słodki smak. Może być podawany z mlekiem.
Powiązane wpisy
- ← 41. Skierniewickie Święto Kwiatów, Owoców i Warzyw
- Finum Hot Glass – jesienne akcesoria fanatyków herbaty →