Herbaciany sernik na zimno

Herbaciany sernik na zimno

Lubicie kuchenne eksperymenty? My tak! Dlatego mamy dla Was świetny przepis na herbaciany sernik na zimno!

Do przepisu proponujemy wykorzystać zieloną herbatę z owocowymi dodatkami.

Nasz herbaciany sernik został wzbogacony naparem Basilur Apple & Cinnamon z kolekcji Magiczne Owoce.

SKŁADNIKI:
1. Spód:
200g herbatników
100g roztopionego masła

2. Masa serowa:
750g ricotty
250g mascarpone
4 czubate łyżki żelatyny
0,5 szklanki wrzątku
2/3 szklanki zielonej herbaty jabłkowo-cynamonowej Basilur
(do jej zaparzenia należy użyć 5 czubatych łyżeczek herbaty)
100g cukru pudru
Dodatkowo: 
cynamon do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
1. Herbatniki miksujemy/ blendujemy do uzyskania drobnych okruszków. Dodajemy rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy. Otrzymaną “masę” wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 28cm), dokładnie wyrównujemy i mocno uklepujemy.
2. Do wrzątku dosypujemy żelatynę, dokładnie ją rozpuszczamy.
3. Cukier puder dodajemy do zaparzonej herbaty, mieszamy aż się rozpuści.
4. Ricottę miksujemy z mascarpone. Dodajemy nieco wystudzoną herbatę, mieszamy. Na koniec dodajemy wciąż płynną żelatynę, miksujemy na wolnych obrotach do momentu gdy masa zacznie lekko gęstnieć.
5. Gotową masę serową wykładamy na przygotowany herbatnikowy spód i wyrównujemy.
6. Sernik umieszczamy w lodówce, do całkowitego stężenia. Przed podaniem delikatnie dekorujemy cynamonem.

 

herbaciany sernik

Źródło: http://lubie-gary.blogspot.com/

Smacznego!

Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga http://lubie-gary.blogspot.com, gdzie znajdziecie masę innych kuchennych inspiracji!

Zachęcamy do zapoznania się z innymi przepisami z naszej Herbacianej Kuchni Basilur.

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy