Nowotwór, a picie herbaty

Nowotwór, a picie herbaty

Herbata kontra nowotwór

Już w IV wieku p.n.e. Hipokrates, zwany „ojcem medycyny”, zauważył, że odpowiednia dieta może być stosowana jako środek profilaktyczny przeciw chorobom.  Szkołę Hipokratesa cechowała troska o zdrowie chorego, a leczenie miało polegać na wspomaganiu organizmu i jego procesów zdrowienia, zaś fundamentalną zasadą było nieszkodzenie choremu (łac.primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić).

Mówiąc najprościej, przestrzeganie zasad zdrowego żywienia może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór.  A co jeżeli na działanie prewencyjne jest już za późno?

Rola diety w czasie trwania leczenia onkologicznego jest bardzo ważna. Organizmy chorych są osłabione przez chemioterapię, radioterapię czy zabiegi chirurgiczne. Bardzo często pacjenci tracą apetyt i drastycznie chudną. Taki wycieńczony organizm jest bardziej podatny na infekcje, a dla osób chorych onkologicznie wszelkie bakterie i wirusy stanowią zagrożenie życia.

Słynne są słowa Hipokratesa: „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem.” Jak w tym temacie ma się sytuacja z herbatą? Czy jej działanie wspomaga proces leczenia?

Sięgaj po zieloną!

Według badań, to zielona herbata ma właściwości zdrowotne. W tradycyjnej medycynie chińskiej uważana była za lek uśmierzający ból i poprawiający odporność. Współczesne badania epidemiologiczne nad wpływem zielonej herbaty na zdrowie społeczeństwa, potwierdzają, że ma ona także działanie przeciwnowotworowe. Azjaci, którzy piją codziennie napary z zielonej herbaty, zapadają znacznie rzadziej na raka prostaty niż mieszkańcy z państw zachodnich.

Zielona herbata zawiera związki polifenolowe z grupy flawanoli, związki flawanoidów, proantocyjanidyny oraz kwasy fenolowe, odpowiedzialne za jej antyoksydacyjne właściwości. Pomagają one redukować stres oksydacyjny, wywoływany przez wolne rodniki. Indukują one także ekspresję genów białek enzymatycznych, których rolą jest wyciszanie genotoksycznego działania wolnych rodników.  Tym samym blokują możliwość uszkodzenia DNA komórki przez wolne rodniki, co jest podstawową przeciwkarcenogenną właściwością.  Istotny jest tu czas parzenia herbaty, który powinien wynosić od 8 do 10 min.

Co, jeśli nowotwór już nas dopadł?

Niestety czasami na profilaktykę jest już za późno. Mimo tego, odpowiednio zbilansowana dieta podczas choroby to połowa sukcesu. Organizm dobrze odżywiony ma większą szansę w walce z nowotworem. Podczas choroby zwiększa się zapotrzebowanie na antyoksydanty. Oczywiście można je uzupełniać w postaci preparatów farmaceutycznych, ale zalecane jest dostarczanie ich w naturalnej postaci – zielona herbata spełni to zadanie idealnie.

Niektóre badania wskazują na możliwość działania zielonej herbaty i jej wyciągów oraz galusanu epigalokatechiny jako substancji hamujących kancerogenezę indukowaną przez różnorodne kancerogeny w modelach nowotworów u gryzoni. Właściwości przeciwnowotworowe zielonej herbaty związane są z działaniem przeciwutleniającym, które pośrednio powoduje hamowanie rozwoju nowotworów, podziałów komórkowych i indukuje enzymy przeciwutleniające fazy II. Oznacza to, że na badaniach przeprowadzanych na gryzoniach, działanie zielonej herbaty powodowało zahamowanie procesu rozrostowego nowotworu.

21641206_1460353134000644_2031600418_n

 

Czemu nie czarna?

Ponieważ herbata czarna poddawana jest procesowi fermentacji, w wyniku którego następuje ubytek części aktywnych składników: m. in. zostają utlenione katechiny. Oznacza to, że w zależności od procesu przetwarzania, herbaty mają różne właściwości, a czarna traci te, które są istotne dla diety chorego onkologicznie.

Reasumując

Na pewno podczas aktywnego procesu nowotworowego lepiej pić zieloną (i krótko parzoną) herbatę. Stoi ona obok wody i kompotów, jako zalecany składnik diety podczas choroby. Jej działanie przeciwzapalne może wspomóc organizm w ochronie przed infekcjami. Nie można z pewnością wysnuć twierdzenia, że wyeliminuje ona lub zatrzyma aktywny proces nowotworowy, wciąż jest niedostateczna ilość badań na ludziach, by móc to orzec. Jednak jest poparte ogromną ilością badań jej działanie profilaktyczne jako środek zapobiegawczy na niektóre typy nowotworów, w tym raka żołądka, trzustki, jelita grubego, płuc, piersi oraz prostaty. W dobie raka jako choroby cywilizacyjnej na pewno istotne jest zapobieganie chorobom nowotworowym – wszak lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego zielone herbaty Basilur (np. z dodatkiem soursopa) będą idealnym uzupełnieniem diety podczas choroby lub środkiem profilaktycznym dla osób zdrowych. Życie i zdrowie ludzkie jest warte, by wypić codziennie filiżankę dobrej jakościowo i zdrowej herbaty.

Pijmy na zdrowie i nie dajmy się nowotworom!

basilursoursop

 

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy