Herbata cejlońska i certyfikat Ozone Friendly
Bez warstwy ozonowej na Ziemi nie byłoby możliwe życie. Niestety w drugiej połowie XX wieku jej istnieniu zaczęła zagrażać przemysłowa działalność człowieka. Powszechnie wiadomo, że warstwie ozonowej szkodzą niektóre rodzaje sprejów oraz sprężarki w urządzeniach chłodniczych. Nie dziwicie się widząc certyfikat Ozone Friendly na dezodorantach, lakierach do włosów czy lodówkach. Ale skąd pomysł herbaty z certyfikatem Ozone Friendly?
Ozon to szczególny rodzaj cząsteczki tlenu złożony z trzech atomów zamiast dwóch. Warstwa ozonowa znajdująca się wysoko w ziemskiej atmosferze stanowi barierę dla promieniowania ultrafioletowego (UV) i innych form słonecznego promieniowania wysokoenergetycznego docierającego do powierzchni Ziemi. Jest to bardzo ważne, ponieważ tego typu promieniowanie jest szkodliwe dla życia ludzi, roślin i zwierząt – wpływa na płodność i rozrodczość, a także powoduje wady wrodzone, nowotwory i inne choroby. Ponadto obecność warstwy ozonowej reguluje pogodę i klimat.
Jak herbata mogła zagrażać warstwie ozonowej?
W latach 70 tych naukowcy badający ziemską atmosferę odkryli, że ozon znika z górnych warstw. W 1985 okazało się, że bardzo duży obszar nad Antarktydą był prawie całkowicie pozbawiony tego gazu. Przyczyna dziury ozonowej została szybko zidentyfikowana – okazało się, związki chlorofluorowęglowodorowe (CFC) występujące w agregatach chłodniczych zamrażarek i klimatyzatorów wznoszą się do górnej atmosfery, reagują tam z ozonem i niszczą go. Ale oprócz CFC zidentyfikowano jeszcze jednego sprawcę: bromek metylu, pestycyd używany w rolnictwie do odkażania gleby. W tym czasie odkryto, że bromek metylu był szeroko stosowany w przemyśle herbacianym, także na Sri Lance.
Sri Lanka – jedyny producent herbaty Ozone Friendly
Pod wpływem ostrzeżeń naukowców w 1987 w Monterealu podpisano międzynarodowe porozumienie dotyczące ochrony warstwy ozonowej, tak zwany protokół monteralski. Zgodnie z protokołem użycie bromku metylu w produkcji herbaty na Sri Lance stopniowo zmniejszano, a następnie całkowicie zlikwidowano.
Dzięki tak szybkiemu i skutecznemu działaniu Sri Lanka została uznana za “lidera w dziedzinie ochrony warstwy ozonowej”, otrzymując w 2007 r. Nagrodę Montreal Implementers Award. Wszystkie herbaty uprawiane na Sri Lance są w 100% „Ozone friendly”.
Warto zaznaczyć, że takim osiągnięciem nie może pochwalić się żaden innych kraj produkujący herbatę.
Od maja 2011 wszystkie rodzaje herbaty cejlońskiej są opatrzone nowym logo “Ozone Friendly Pure Ceylon Tea”, potwierdzającym, że została ona wyprodukowana bez użycia jakichkolwiek substancji niszczących warstwę ozonową
Kiedy sięgasz po filiżankę herbaty cejlońskiej, nie tylko odświeżasz ciało i umysł – pomagasz również odświeżyć i odnowić zasoby środowiskowe, które są niezwykle ważne dla życia na Ziemi.