Herbata English Breakfast – angielska tradycja
English Breakfast Tea to kolejny ważny element „ brytyjskiej kultury herbacianej” i nieodzowny składnik angielskiego śniadania. Jest to mieszanka czarnych herbat charakteryzująca się dużą zawartością teiny, dzięki czemu stawia na nogi nie gorzej niż kawa. Smak herbaty jest intensywny i wyrazisty, więc można spożywać ją z mlekiem i cukrem.
Legenda głosi, że pierwszą śniadaniową mieszankę herbat stworzył szkocki mistrz herbaciany z Edynburga nazwiskiem Drysdale. English Breakfast Tea podobno bardzo zasmakowała królowej Wiktorii, która spróbowała jej w trakcie pobytu w swojej szkockiej rezydencji – zamku Balmoral.
Istnieją jednak wiarygodne przekazy mówiące, że pierwszy raz nazwy English Breakfast Tea użył w 1843 roku kupiec z… Nowego Jorku, Richard Davis. Herbata miała być tak wyśmienita, że Brytyjczycy zaczęli ją importować.
Bez względu na to jak było naprawdę, English Breakfast Tea szybko stała się częścią brytyjskiej tradycji.
Ma bowiem jeszcze jedno ważne zadanie – pobudzić trawienie po obfitym angielskim śniadaniu. Przypomnijmy, że tradycyjne angielskie śniadania składało się ze smażonych jajek, bekonu, parówek, white puddingu przypominającego pasztetową, black puddingu (będącego rodzajem kaszanki) oraz fasolki w sosie pomidorowym. Czasami w skład wchodziły jeszcze smażone grzyby!
Zgodzicie się chyba, że do takiego zestawu mocna czarna herbata pasuje lepiej niż cappuccino?
Herbaty English Breakfast znajdziecie w naszym sklepie internetowym.
Jeżeli rano nie macie czasu na parzenie herbaty w czajniczku, nie martwcie się – możecie wybrać też wersję w saszetkach
Ze śniadaniem nieco mniej kalorycznym ta herbata także dobrze się komponuje!
Powiązane wpisy
- ← Five o’clock tea – skąd wziął się angielski zwyczaj pijania popołudniowej herbatki?
- 41. Skierniewickie Święto Kwiatów, Owoców i Warzyw →