Herbata Forest Fruits – zdrowa z natury
Forest Fruits to pyszna owocowa herbata o składzie: jabłko, hibiskus, owoce róży, owoce czarnego bzu, truskawka, malina oraz naturalny aromat śmietanki i wanilii.
Wszystkie składniki herbaty Forest Fruits były od wieków cenione w tradycyjnej medycynie.
Jabłko
Jabłkowy napar ceniła szczególnie rosyjska medycyna ludowa. Całkiem słusznie! Herbata z dodatkiem jabłka wspomaga trawienie, chroni przed chorobami jelit, zmniejsza wchłanianie cholesterolu, poprawia stan serca i naczyń krwionośnych, pomaga też przy obrzękach.
Hibiskus
Hibiskus oczywiście nie jest owocem, tylko kwiatem. Świetnie jednak komponuje się ze smakiem owoców, a oprócz tego pozytywnie wpływa na zdrowie. Hibiskus dostarcza witaminy C. Obfituje w substancje o działaniu leczniczym – związki fenolowe, pochodne triterpenów, fitosterole, flawonoidy, polisacharydy. Ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami. Może pomóc w zwalczaniu komórek nowotworowych. Wspomaga odchudzanie dzięki zawartości kwasu hibiskusowego, który hamuje alfa-amylazę trzustkową
Maliny
Napar z malin to stoswane od wieków niezwykle skuteczne lekastwo na przeziębienie. Dlaczego malinowa herbatka pomaga zarówno w infekcjach bakteryjnych jak i wirusowych?
Okazuje się, że skuteczność naparu z malin zawdzięczamy w dużej mierze działaniu dwóch związków zawartych w tych owocach. Są to antocyjany i elagotaniny. Antocyjany to występujące w roślinach barwniki należące do grupy flawonoidów. Lecznicze działanie antocyjanów polega na tym, że hamują powstanie stanu zapalnego poprzez zablokowanie powodujących go enzymów. Elgatoniny natomiast są związkami należącymi do grupy polifenoli. Wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe, przeciwzapalne, a nawet antynowotworowe.
.
Truskawki
Pod względem zawartości witaminy C przewyższają nawet cytrynę. Zawierają najwięcej żelaza i fosforu spośród wszystkich owoców uprawianych w Polsce. Zawierają też wapń, magnez, mangan, sód, potas, jod, miedź i krzem. Przeważający w nich cukier – lewuloza jest dobrze tolerowany przez osoby chore na cukrzycę
Owoce róży.
Właściwościom owoców róży poświęciliśmy osobny wpis: Owoce dzikiej róży – leczniczy składnik jesiennej herbaty
Tutaj wspomnimy tylko, że wzmacniają organizm, wspomagają odporność, leczą przeziębienie( i to zarówno w przypadku infekcji bakteryjnych jak i wirusowych), a nawet zapalenie stawów. Mają także korzystny wpływ na serce.
Owoce czarnego bzu
Oczywiście w herbacie o nazwie Forest Fruits nie mogło zabraknąć owoców tego dziko rosnącego w lasach całej Europy krzewu.Czarny bez zwany też bzem dzikim lub bzem lekarskim (Sambucus nigra L.) to gatunek rośliny z rodziny piżmaczkowatych (Adoxaceae). Występuje powszechnie na całej półkuli północnej. W kręgu kultury germańskiej nazywany jest drzewem życia. Nic dziwnego! Właściwości lecznicze mają zarówno jego kwiaty jak i owoce.
Owoce czarnego bzu zawierają głównie antocyjany ( przedewszystkim: rytozyd, pochodne kwercetyny i kemferolu )witaminy A, B, B1, B2, C i J, pektyny, garbniki, sole mineralne, olejki eteryczne, żywice, woski oraz wiele kwasów organicznych (jabłkowy, octowy, winowy, walerianowy, benzoesowy), enzymy a nawet związki , których działanie podobne jest do działania, hormonów płciowych.
Owoce czarnego bzu zwiększają odporność oraz działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie stanowiąc świetne remedium na przeziębienie . Właściwości przeciwzapalne sprawiają, że są również pomocne w przypadku reumatyzmu. Działają też moczopędnie i rozkurczowo oraz uszczelniają naczynia włosowate, zwiększając ich elastyczność. Dzięki zawartości garbników pomagają w stanach zapalnych żołądka i jelit.
Uwaga: nie należy spożywać świeżych owoców ponieważ występuje w nich glikozyd o nazwie sambunigryna, posiadający właściwości toksyczne. Glikozyd ten rozkłada się jednak podczas suszenia i gotowania, więc spożywanie owoców w formie syropów lub naparów jest całkowicie bezpieczne.