Herbata Maghrebi z Algierii

Herbata Maghrebi  z  Algierii

 

W każdym z krajów Maghrebu przepis na herbatę z miętą  jest nieco inny. Dziś opowiemy o tym, jak herbatę Maghrebi przyrządza się w Algierii.  Podobnie jak w wersji marokańskiej używa się  zielonej herbaty chińskiej typu gunpowder  oraz  sporej ilości cukru. Różnica tkwi jednak w sposobie przygotowania  napoju.

Po pierwsze będziemy potrzebować  dwóch oddzielnych czajniczków – jednego do zaparzenia herbaty, a drugiego do zaparzenia mięty. Ci z Was, którzy mają nadzieję na zbliżony do klasycznego sposób traktowania zielonej herbaty, cieszą się przedwcześnie. Algierczycy- jak sami twierdzą- „oczyszczają” herbaciane liście poprzez zalanie ich wrzątkiem i …natychmiastowe odlanie wody. Dopiero potem herbata poddawana jest zagotowywaniu w metalowym czajniczku i trwa to około 10 minut. Jednocześnie w drugim czajniczku zaparzona zostaje mięta. Następnie do czajniczka z miętą wlewa się herbatę, jednak w  taki sposób aby zlać sam napar, bez herbacianych liści.  Ciekawy jest sposób słodzenia herbaty – wlewa się ją do szklanki z cukrem, a następnie przelewa znowu do czajniczka. Proces powtarza się tak długo, aż cały cukier rozpuści się w herbacie. Już w trakcie tego przelewania herbata ulega napowietrzeniu , w skutek czego zaczyna tworzyć się pianka. Mimo wszystko jednak  herbatę nalewa się do wąskich szklaneczek z wysokości, aby pianka była jeszcze bardziej obfita.
Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy