Herbata na sezon jesienny
Pamiętacie o wzmacnianiu odporności?
Inspirowana indyjskimi mieszankami to właśnie nasza słynna Masala Chai. Rozgrzewająca, idealna na zimny wieczór.
To kompozycja złożona z czarnej herbaty cejlońskiej, liściastej z dodatkiem naturalnych przypraw (kardamonu, goździków, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej oraz pieprzu).
Dlaczego warto ją pić jesienią?
Posiada ona korzenne przyprawy, m.in goździki!
Wachlarz dobroczynnych zastosowań goździków jest bardzo szeroki, bo przede wszystkim wzmacniają one odporność organizmu. Po pierwsze działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Posiadają właściwości antyseptyczne, dlatego są pomocne przy zwalczaniu bólu gardła czy miejscowych stanów zapalnych.Goździki działają również odświeżająco, pomagają w walce ze stresem i łagodzą nerwobóle.Ponadto przyprawa ta pomaga w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych dzięki swojemu wykrztuśnemu działaniu.
Kardamon również jest aromatycznym i jakże ważnym składnikiem w jesiennej, rozgrzewającej mieszance.
Pomaga on łagodzić kaszel, udrożnić zatkany nos oraz wzmacnia odporność.
Już w starożytności ceniono jego pozytywny pływ na problemy żołądkowe.
Działa on rozkurczająco na żołądek, wspomaga wydzielanie kwasów żołądkowych oraz pomaga osobom z problemami trawiennymi.
Kardamon pomaga zwalczyć również szkodliwe bakterie, które przyczyniają się do powstawania wrzodów.
Rozgrzewający, intensywnie pachnący cynamon znany jest już od starożytności w ajurwedzie i w medycynie chińskiej.
Posiada on działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne co jest panaceum w sezonie jesiennym i grypowym.
Dodatkowo działa on przeciwzapalnie oraz przeciwgrzybiczo. Idealnie rozgrzewa i przyśpiesza przemianę materii.
Wykazuje również duże właściwości antyoksydacyjne.
Imbir jest jedną z najbardziej rozgrzewających przypraw korzennych i nie dziwne, że wiele osób nie wyobraża sobie bez niego sezonu jesiennego czy grypowego. Posiada on działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, ponadto działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, więc jest fantastycznym sprzymierzeńcem w walce z chorobą.
Mało? Przed nami kolejne karty imbirowych dobrodziejstw. Herbata z imbirem pomaga złagodzić kaszel i inne dokuczliwe przeziębienia dróg oddechowych. Przyprawa ta pozwala też łagodzić objawy bolesnego miesiączkowania i zawiera witaminy: C, B1,B2, E, A, K oraz jest bogata w kwas foliowy i składniki mineralne jak potas, żelazo, fosfor czy wapń.
Gałka muszkatołowa zaliczana jest do pochlebnego grona przypraw korzennych. Pozyskuje się ją z pestki muszkatołowca korzennego. W wielu krajach wykorzystywana jest do rozmaitych potraw, zaczynając od warzyw, poprzez mięsa kończąc na cistach oraz herbatach.
Ta niepozorna, aromatyczna przyprawa wspomaga układ trawienny. Działa zapobiegawczo na wrzody żołądka oraz sprzyja w produkcji soku żołądkowego.
Gałka muszkatołowa zawiera aż 3 różne kwasy tłuszczowe: nasycone, jednonienasycone oraz wielonasycone.
Do grona składników mineralnych zaliczają się m.in.: wapń, żelazo, cynk, magnez, potas, fosfor oraz sód.
W jej skład wchodzą również następujące witaminy: witamina E, C, B6, ryboflawina, niacyna, tiamina
Pieprz jest jedną z najpopularniejszych przypraw, to nic innego jak niedojrzałe ziarna lub owoce, które zostają suszone, które charakteryzują się ostrym smakiem.
Przyprawa znana i lubiana na całym świecie, podkreśla i wzmacnia smak wielu potraw.
Wiele zasług, które można przypisać do właściwości pieprzu niesie ze sobą zawarta w nim piperyna. To alkaloid, który nadaje mu ostry smak oraz zapach, ale również wpływa na jego właściwości.
Sam w sobie jest on świetnym antyoksydantem, zwiększa również przyswajalność witamin oraz składników mineralnych w naszym organizmie.
