Herbata na Walentynki: Chinese Collection – Jasmine Green

Herbata na Walentynki: Chinese Collection – Jasmine Green

Aromatyzowanie herbaty zielonej jaśminem to prastary chiński sposób na bardzo subtelne uzyskanie nowych doznań smakowych i zapachowych. Będziecie zaskoczeni, ale jaśmin używany do aromatyzowania herbat nie ma nic wspólnego z krzewem, który znamy z naszych parków.

Krzew potocznie zwany jaśminem, którego słodko pachnące kwiaty dodały romantyzmu niejednemu czerwcowemu spacerowi po parku, nosi botaniczną nazwę jaśminowiec. Prawdziwy Jaśmin lekarski (Jasminum officinale), który znajdziecie w składzie herbaty Jasmine Green należy do rodziny oliwkowatych, jest pnączem i występuje wyłącznie w ciepłym klimacie Azji i Afryki. Możemy jednak zapewnić, że konotacje ma równie romantyczne.

Już Kleopatra używała olejku jaśminowego do nasączania swoich ubrań. Możemy przypuszczać, że sposób ten był wyjątkowo skuteczny, skoro rozkochała w sobie Marka Antoniusza.

Na Filipinach kwiatami jaśminu dekoruje się sypialnię nowożeńców.

Również ajurweda uważa jaśmin za skuteczny afrodyzjak. Panuje przekonanie, że picie naparu z jaśminu wzmacnia kobiece pożądanie oraz normalizuje cykl menstruacyjny.

Medycyna chińska docenia fakt, że jaśmin odpręża ciało i duszę, lecz nie powoduje uczucia senności.

Jak powstała herbata Jasmine Green?

Proces jej powstania jest całkiem romantyczny. Jaśmin kwitnie w nocy, dlatego jego kwiaty przeznaczone do aromatyzowania zielonej herbaty zbiera się rano, kiedy są już zamknięte. Następnie trzyma się je w chłodnym miejscu aż do zmierzchu, a w nocy , kiedy kwiaty otwierają się i wydzielają najmocniejszy zapach miesza się ich płatki z herbatą.

Na pewno  słodki zapach i delikatny smak tej herbaty uprzyjemni walentynkowy wieczór.

Jasmine Green

Chinese Collection – Jasmine Green stożek 100g

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy