Herbata Ruhunu gotowana z mlekiem i miodem

Herbata Ruhunu gotowana z mlekiem i miodem

Ruhunu to herbata cejlońska uprawiana w regionie Ruhuna na wysokości nieprzekraczającej 600 metrów nad poziomem morza. Charakteryzuje się bardzo ciemnym naparem i intensywnym, delikatnie słodkim smakiem.

Zmarznięte dłonie, kulenie się przed wiatrem – jesień wkroczyła na dobre. Czas założyć ciepłe skarpety i rozgrzać się pyszną, słodką herbatą Ruhunu gotowaną na mleku.

Postanowiliśmy poeksperymentować i zmodyfikowaliśmy nieco indyjski przepis na herbatę z mlekiem.

Co nam będzie potrzebne?

 

Przygotowanie:

Mleko gotujemy w rondelku, dodajemy łyżkę stołową miodu (lub więcej – jak kto lubi).

herbata Ruhunu gotowana

Jak mleko zacznie się gotować wsypujemy herbatę (ilość wg. uznania).

gotowana herbata Ruhnu

gotowana herbata Ruhunu z mlekiem

Herbatę gotujemy przez ok. 5 min, mieszając.

 

ruhunu gotowana z mlekiem

Herbatę z mlekiem przelewamy przez sitko do dzbanka.

 

Voila! Nasz pyszny mleczno-herbaciany napój jest gotowy! Smacznego!

 

 

Więcej herbacianych kuchennych eksperymentów znajdziecie na naszej stronie w dziale Herbaciana Kuchnia .

 

 

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy