Herbata Ruhunu gotowana z mlekiem i miodem
Ruhunu to herbata cejlońska uprawiana w regionie Ruhuna na wysokości nieprzekraczającej 600 metrów nad poziomem morza. Charakteryzuje się bardzo ciemnym naparem i intensywnym, delikatnie słodkim smakiem.
Zmarznięte dłonie, kulenie się przed wiatrem – jesień wkroczyła na dobre. Czas założyć ciepłe skarpety i rozgrzać się pyszną, słodką herbatą Ruhunu gotowaną na mleku.
Postanowiliśmy poeksperymentować i zmodyfikowaliśmy nieco indyjski przepis na herbatę z mlekiem.
Co nam będzie potrzebne?
-
rondelek
-
sitko
-
dzbanek lub inne naczynie na napój
-
miód (my wykorzystaliśmy ekologiczny miód wielokwiatowy Alce Nero)
-
herbata Basilur Ruhunu
Przygotowanie:
Mleko gotujemy w rondelku, dodajemy łyżkę stołową miodu (lub więcej – jak kto lubi).
Jak mleko zacznie się gotować wsypujemy herbatę (ilość wg. uznania).
Herbatę gotujemy przez ok. 5 min, mieszając.
Herbatę z mlekiem przelewamy przez sitko do dzbanka.
Voila! Nasz pyszny mleczno-herbaciany napój jest gotowy! Smacznego!
Więcej herbacianych kuchennych eksperymentów znajdziecie na naszej stronie w dziale Herbaciana Kuchnia .