Herbata z owoców malin – sposób na przeziębienie
Herbata z owoców malin – absolutny must have sezonu jesiennego.
Sezon na maliny ciągle trwa. Coraz chłodniejsze wieczory skłaniają jednak bardziej do sięgania po malinową herbatę niż sorbet. Warto posłuchać własnego organizmu. Herbata z owoców malin jest od dawien dawna stosowana w medycynie ludowej jako naturalny lek na przeziębienie. O jej skuteczności na pewno wielokrotnie mogliście przekonać się empirycznie. Zastanawialiście się jednak kiedyś na czym właściwie polega fenomen leczniczego działanie herbatki z malin?
Dlaczego malinowa herbatka pomaga zarówno w infekcjach bakteryjnych jak i wirusowych?
Okazuje się, że skuteczność naparu z malin zawdzięczamy w dużej mierze działaniu dwóch związków zawartych w tych owocach. Są to antocyjany i elagotaniny. Antocyjany to występujące w roślinach barwniki należące do grupy flawonoidów. Lecznicze działanie antocyjanów polega na tym, że hamują powstanie stanu zapalnego poprzez zablokowanie powodujących go enzymów. Elgatoniny natomiast są związkami należącymi do grupy polifenoli. Wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe, przeciwzapalne, a nawet antynowotworowe.
Oczywiście owoce maliny stanowią też doskonałe źródło witamin. Zawierają dużą dawkę witamin C i E będących naturalnymi antyoksydantami. Warto wiedzieć, że witamina C aktywizuje nasz system immunologiczny, pobudzając wzrost i sprawność limfocytów typu T i B oraz innych białych ciałek krwi, które zwalczają patologiczne drobnoustroje.
Suszoną malinę znajdziecie między w naszej herbacianej kompozycji RASPBERRY & ROSEHIP ,która teraz jest w cenie promocyjnej.