Hibiskus – czerwone złoto faraonów.

Hibiskus – czerwone złoto faraonów.

Hibiskus, ketamia ,róża chińska, malwa sudańska   – to wszystko nazwy  rośliny z rodziny ślazowatych. Jej  suszone kwiaty znajdziecie w wielu mieszankach herbat  owocowych. Skąd taka popularność herbaty z hibiskusa?

Na Jamajce  herbatę z hibiskusa nazywa się “herbatą bożonarodzeniową”.

Egipski skarb

Napar z hibiskusa w Egipcie nazywany  jest karkade lub czerwonym złotem faraonów. Pełni bardzo ważną rolę w życiu społecznym.  Muzułmanie zgodnie z zasadami swojej religii nie powinni pić alkoholu. Mocny i  bardzo obficie posłodzony napar z  hibiskusa zastępuje więc  wino. Często pija się go z kieliszków, by celebrować szczególnie uroczyste wydarzania.

W tradycyjnej medycynie północnej Afryki stosuje się go także jako środek przeciwgorączkowy, co jak się okaże, ma swoje naukowe uzasadnienie.

Hibiskus – właściwości lecznicze

Hibiskus obfituje w substancje o działaniu leczniczym – związki fenolowe, pochodne triterpenów, fitosterole, flawonoidy, polisacharydy.  Flawonoidy, w tym antocyjany, mają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Istnieją badania wskazujące że  wyciąg z hibiskusa może pomóc w  zwalczaniu komórek nowotworowych. Oczywiście dzięki zawartości flawonoidów   hibiskus chroni też przed infekcjami. Ponadto polisacharydy wykazują działanie immonomodulujące – tworzą barierę ochronną wokół zmienionych zapalnie komórek, dzięki czemu infekcja nie rozprzestrzenia się. Jakby tego było mało hibiskus zawiera także sporą ilość witaminy C!

Nie można pominąć też specyficznego dla tej rośliny związku – kwasu hibiskusowego .  Jest on sprzymierzeńcem  wszystkich dbających o szczupłą sylwetkę, ponieważ hamuje alfa-amylazę trzustkową, biorącą udział w trawieniu skrobi, dzięki czemu do organizmu trafia mniej  kalorii pochodzących z węglowodanów.

Hibiskus działa także delikatnie moczopędnie oraz obniża ciśnienie krwi.

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy