Iced green tea z miodem i cytryną

Iced green tea z miodem i cytryną

Tropikalne upały dają się we znaki! Czy pamiętacie o spożywaniu minimum 1,5 litra płynów dziennie?  Ostatnio pisaliśmy o tym, dlaczego warto pić ciepłą herbatę w upał. Oczywiście nie każdy lubi raczyć się gorącymi napojami w równie gorący dzień, dlatego przygotowaliśmy dla Was przepis na pyszną iced green tea z miodem i cytryną czyli mrożoną zieloną herbatę.

Mrożona herbata doskonale sprawdzi się w nieznośnie upalne dni. Polecamy Wam wypróbować do tego przepisu zieloną herbatę z owocowymi dodatkami. Iced green tea będzie jeszcze pyszniejsza, jeżeli wzbogacicie ją miodem i plasterkami cytryny.

Do przepisu wybraliśmy Present Gren – mieszankę zielonej herbaty cejlońskiej z dodatkiem truskawki, płatków czerwonej róży oraz naturalnym aromatem żurawiny.

iced green tea

Receptura jest banalnie prosta! Przygotowujemy naszą zieloną herbatę w większym dzbanku lub karafce. Susz zalewamy gorącą wodą o temperaturze ok. 80 stopni C – parzenie powinno trwać od 2 do 3 minut. Pamiętajcie, że zieloną herbatę można parzyć nawet trzykrotnie – kolejne parzenie powinno trwać o 1 minutę dłużej.

iced green tea

 

Jeżeli lubicie słodszą herbatę, to do gorącego naparu dodajcie miód (my dodaliśmy 3 małe łyżeczki). Po ostudzeniu dodajemy do herbaty trzy plastry cytryny i wstawiamy nasz napój do lodówki. Po kilku godzinach będzie odpowiednio schłodzony i gotowy do picia. Można dodać kostki lodu.

iced green tea

Wasza iced green tea jest gotowa! Smacznego!

 

Zachęcamy do zapoznania się z innymi przepisami z naszej Herbacianej Kuchni Basilur.

 

 

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy