Inguru Koththamalli Tea – jak pija się herbatę na Sri Lance

Inguru Koththamalli Tea – jak pija się herbatę na Sri Lance

Dzielimy się z Wami unikalnymi  przepisami na herbatę z różnych stron świata, a jak dotąd nie wspomnieliśmy jeszcze o samej Sri Lance. Jesteście ciekawi w jaki sposób  przyrządzają herbatę mieszkańcy  tej słynącej z najlepszych herbat wyspy? Mamy dla Was przepis na  oryginalną  lankijską Inguru Koththamalli Tea czyli herbatę z imbirem i kolendrą.

Inguru Koththamalli Tea  jest idealnym remedium na przeziębienie, grypę i ból gardła, pomaga też pozbyć się migreny. (Zarówno imbir jak i kolendra mają silne właściwości lecznicze). Przepis na pierwszy rzut oka  nieco przypomina indyjską Masala Chai, jednak występują istotne różnice.

 

Przepis na Inguru Koththamalli Tea

Na każde 200 ml wody będziemy potrzebować około centymetrowego kawałka świeżego imbiru, 3 ziarna kolendry oraz czubatą łyżeczkę czarnej herbaty cejlońskiej  Broken Orange Pekoe Fannings.
Do garnka z wodą wrzucamy kolendrę oraz imbir  i na wolnym ogniu bardzo powoli doprowadzamy wodę do wrzenia. Gdy woda zacznie wrzeć wyłączmy ogień i wsypujemy herbatę. Herbata powinna parzyć się 30 sekund, gdyż dłuższy czas parzenia spowoduje, że stanie się gorzka! Herbatę przecedzamy do szklanek. Od indyjskiej  Masala Chai  Inguru Koththamalli Tea, różni się  nie tylko zestawem przypraw, ale także tym, że nie dodaje się do niej mleka. Obowiązkowy jest natomiast charakterystyczny dla lankijskiej kuchni dodatek –   ciemny cukier  palmowy.  Najlepiej byłoby oczywiście  użyć cukru otrzymywanego z soku  gatunku palmy rosnącego na Sri Lance, czyli Caryota Urens. Cukier ten Lankijczycy  nazywają Kithul Jaggery .
Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy