Inguru Koththamalli Tea – jak pija się herbatę na Sri Lance
Dzielimy się z Wami unikalnymi przepisami na herbatę z różnych stron świata, a jak dotąd nie wspomnieliśmy jeszcze o samej Sri Lance. Jesteście ciekawi w jaki sposób przyrządzają herbatę mieszkańcy tej słynącej z najlepszych herbat wyspy? Mamy dla Was przepis na oryginalną lankijską Inguru Koththamalli Tea czyli herbatę z imbirem i kolendrą.
Inguru Koththamalli Tea jest idealnym remedium na przeziębienie, grypę i ból gardła, pomaga też pozbyć się migreny. (Zarówno imbir jak i kolendra mają silne właściwości lecznicze). Przepis na pierwszy rzut oka nieco przypomina indyjską Masala Chai, jednak występują istotne różnice.
Przepis na Inguru Koththamalli Tea
Na każde 200 ml wody będziemy potrzebować około centymetrowego kawałka świeżego imbiru, 3 ziarna kolendry oraz czubatą łyżeczkę czarnej herbaty cejlońskiej Broken Orange Pekoe Fannings.
Do garnka z wodą wrzucamy kolendrę oraz imbir i na wolnym ogniu bardzo powoli doprowadzamy wodę do wrzenia. Gdy woda zacznie wrzeć wyłączmy ogień i wsypujemy herbatę. Herbata powinna parzyć się 30 sekund, gdyż dłuższy czas parzenia spowoduje, że stanie się gorzka! Herbatę przecedzamy do szklanek. Od indyjskiej Masala Chai Inguru Koththamalli Tea, różni się nie tylko zestawem przypraw, ale także tym, że nie dodaje się do niej mleka. Obowiązkowy jest natomiast charakterystyczny dla lankijskiej kuchni dodatek – ciemny cukier palmowy. Najlepiej byłoby oczywiście użyć cukru otrzymywanego z soku gatunku palmy rosnącego na Sri Lance, czyli Caryota Urens. Cukier ten Lankijczycy nazywają Kithul Jaggery .
Powiązane wpisy
- ← Finum Hot Glass – jesienne akcesoria fanatyków herbaty
- Herbata Ruhunu gotowana z mlekiem i miodem →