Jak dobrać herbatę do potraw?

Jak dobrać herbatę do potraw?

 

Większość z nas zna ogólne zasady doboru wina do potraw. Wszyscy wiemy, że do ryb pasuje białe wytrawne, a czerwone wytrawne wino należy podawać do czerwonego mięsa. Ale czy wiecie, że w najlepszych restauracjach istnieją także zasady doboru herbaty do potraw?

Słodkie przekąski i desery idealnie współgrają z herbatą Earl Grey , jak zapewne pamiętacie z naszego wpisu o Five o Clock Tea

Do deserów pasują także inne czarne herbaty z aromatem owoców np:

Zielone herbaty idealnie pasują do ryb i owoców morza. Piją je także namiętnie wielbiciele sushi, gdyż  dzięki niej można w pełni odczuć smak każdej porcji japońskiego specjału.

 

Z ciężkimi mięsnymi potrawami idealne współgra mocna czarna herbata np English Breakfast Tea, która jak być może pamiętacie, z tego właśnie powodu stała się częścią tradycyjnego angielskiego śniadania.

English Breakfast Tea Basilur

English Breakfast Tea Basilur

 

Po obfitym posiłku warto warto sięgnąć także  po herbatę czerwoną (Pu-erh). Zawarte w niej taniny regulują wydzielanie żółci  ułatwiając tym samym trawienie tłuszczów. Dobrej jakości herbata czerwona obniża również poziom cholesterolu.

Wysokiej jakości herbata Pu Erh MINI w gniazdkach. Leżakowała od 2003 roku!

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy