Jak dobrać herbatę do potraw?
Większość z nas zna ogólne zasady doboru wina do potraw. Wszyscy wiemy, że do ryb pasuje białe wytrawne, a czerwone wytrawne wino należy podawać do czerwonego mięsa. Ale czy wiecie, że w najlepszych restauracjach istnieją także zasady doboru herbaty do potraw?
Słodkie przekąski i desery idealnie współgrają z herbatą Earl Grey , jak zapewne pamiętacie z naszego wpisu o Five o Clock Tea .
Do deserów pasują także inne czarne herbaty z aromatem owoców np:
Zielone herbaty idealnie pasują do ryb i owoców morza. Piją je także namiętnie wielbiciele sushi, gdyż dzięki niej można w pełni odczuć smak każdej porcji japońskiego specjału.
Z ciężkimi mięsnymi potrawami idealne współgra mocna czarna herbata np English Breakfast Tea, która jak być może pamiętacie, z tego właśnie powodu stała się częścią tradycyjnego angielskiego śniadania.
Po obfitym posiłku warto warto sięgnąć także po herbatę czerwoną (Pu-erh). Zawarte w niej taniny regulują wydzielanie żółci ułatwiając tym samym trawienie tłuszczów. Dobrej jakości herbata czerwona obniża również poziom cholesterolu.