Kaju malu – kurczak z orzechami nerkowca
Kurczak z orzechami nerkowca po lankijsku..
czyli potrawa o wdzięcznej nazwie Kaju malu..
Jakie składniki będą nam potrzebne?
- 500g fileta z kurczaka
- 200g orzechy nerkowca
- 1 cebula średnio krojona
- 3 – 4 łyżki stołowe czosnku – drobno posiekane
- 2 łyżki imbiru – drobno posiekane
- 3 łyżki proszku do pieprzu czarnego
- 2 – 3 łyżki sproszkowanego curry
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 4 – 5 łyżek oleju
- 5 – 6 liści curry
- Sól dla smaku
Sposób przygotowania
- Umyj orzechy nerkowca i odstaw do namoczenia przez noc.
- Dopraw delikatnie pierś i zostaw ją na noc, aby przyprawy się wchłonęły.
- Następnego dnia wymij je z wody i spuścić wodę i umieść w misce średniej wielkości.
- W tym samym czasie podsmaż pierś.
- Teraz wymieszaj wszystkie przyprawy z orzechami nerkowca (pieprz czarny, kurkumy, sól, sproszkowany curry) i odstaw je na bok.
- Zagrzej olej w średnim garnku, na średnim ogniu.
- Następnie dodaj liście curry, posiekane czosnek i imbir i smażyć przez 1 minutę, a następnie dodać cebulę i smażyć ją prawie 5 minut.
- Kiedy cebula jest zeszklona, dodaj nerkowca i dobrze wymieszaj z cebulą i trzymaj na tym samym ogniu przez prawie 5- 10 minut.
- Następnie dodaj mleko kokosowe i gotuj, aż do uzyskania konsystencji sosu. Następnie dodaj kawałki kurczaka.
- Dodaj soli do smaku.
Do tej potrawy polecamy czarna wysokogórska herbatę, liściasta bez dodatków, z regionu Dimbula.
#basilur#basilurpoland#basilurtea#Ceylon#ceylontea#czarnaherbatę#foodlovers#hilton #hiltonhotel#hiltoncolombohotel#hiltonhotels#hiltonwarsaw#hiltonwarsawhotel#premiumtea#specialties#srilankafoodfestival#srilankanchefs#srilankanfood#tealover#teaparty#teatime#theembassyofsrilanka#traditionalsrilankancuisin