Kaju malu – kurczak z orzechami nerkowca

Kaju malu – kurczak z orzechami nerkowca

Kurczak z orzechami nerkowca po lankijsku..

czyli potrawa o wdzięcznej nazwie Kaju malu..

 

Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 500g fileta z kurczaka
  • 200g orzechy nerkowca
  • 1 cebula średnio krojona
  • 3 – 4 łyżki stołowe czosnku – drobno posiekane
  • 2 łyżki imbiru – drobno posiekane
  • 3 łyżki proszku do pieprzu czarnego
  •  2 – 3 łyżki sproszkowanego curry
  •  ½ łyżeczki kurkumy
  •  2 szklanki mleka kokosowego
  •  4 – 5 łyżek oleju
  •  5 – 6 liści curry
  •  Sól dla smaku

Sposób przygotowania

  1. Umyj orzechy nerkowca i odstaw do namoczenia przez noc.
  2. Dopraw delikatnie pierś i zostaw ją na noc, aby przyprawy się wchłonęły.
  3. Następnego dnia wymij je z wody i spuścić wodę i umieść w misce średniej wielkości.
  4. W tym samym czasie podsmaż pierś.
  5. Teraz wymieszaj wszystkie przyprawy z orzechami nerkowca (pieprz czarny, kurkumy, sól, sproszkowany curry) i odstaw je na bok.
  6. Zagrzej olej w średnim garnku, na średnim ogniu.
  7. Następnie dodaj liście curry, posiekane czosnek i imbir i smażyć przez 1 minutę, a następnie dodać cebulę i smażyć ją prawie 5 minut.
  8. Kiedy cebula jest zeszklona, dodaj nerkowca i dobrze wymieszaj z cebulą i trzymaj na tym samym ogniu przez prawie 5- 10 minut.
  9. Następnie dodaj mleko kokosowe i gotuj, aż do uzyskania konsystencji sosu. Następnie dodaj kawałki kurczaka.
  10. Dodaj soli do smaku.

Do tej potrawy polecamy czarna wysokogórska herbatę, liściasta bez dodatków, z regionu Dimbula.

 

kaju malu

oriental-delight (1)

Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy