Kakaowe ciasto z masą budyniową i polewą
Wypieki, wypieki i jeszcze raz wypieki – jesteśmy ich amatorami! Nie mamy wątpliwości, że zasmakuje Wam kakaowe ciasto z masą budyniową i polewą!
Na sam widok takiego ciacha ślinka cieknie, a po spróbowaniu nie można się od niego oderwać!
Przepis na kakaowe ciasto z masą budyniową i polewą od Szpileczki i Babeczki!
Ciasto:
-
4 jajka,
-
3/4 szklanki cukru,
-
3/4 szklanki mąki tortowej,
-
2 łyżki kakao,
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
-
500 ml mleka,
-
1/2 szklanki cukru,
-
2 x 40 g budyń waniliowy,
-
200 g masła, temp. pokojowa.
Polewa:
-
200 g masła,
-
1/2 szklanki wody,
-
1/2 szklanki cukru,
-
2 szklanki mleka w proszku,
-
1 1/2 łyżki kakao.
Dodatkowo: Szklanka ostudzonej herbaty ziołowej Basilur Cheer Up do nasączania biszkoptu.
Biszkopt:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do masy stopniowo dodajemy suche składniki i łyżką (najlepiej drewnianą) delikatnie łączymy składniki. Ciasto wykładamy do blaszki 24x24cm. Pieczemy 35-40 minut w 170 stopniach. Studzimy i dzielimy na 3 części.
Masa budyniowa:
350 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy masę budyniową i mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Masę studzimy. Masło miksujemy i stopniowo dodajemy budyń. Miksujemy, aż masa będzie gładka. Płaty biszkoptu nasączamy herbatą. Masę dzielimy na 2 części. Przekładamy biszkopty.
Polewa:
Masło roztapiamy, następnie dodajemy wodę oraz cukier i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Cały czas mieszając wsypujemy mleko w proszku. Gotowy krem dzielimy na dwie części do jednego dodajemy przesiane kakao i mieszamy. Polewamy ciasto jasną i ciemną polewą tworząc esy-floresy. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga: http://szpileczkiibabeczki.blogspot.com/
Zachęcamy Was do przetestowania innych przepisów, które znajdziecie w naszej Herbacianej Kuchni.
Powiązane wpisy
- ← RASPBERRY & ROSEHIP – zimowa herbata z zaskakującym “letnim” składnikiem
- Herbaciana księga z Mikołajem – pomysł na prezent →