Kardamon – afrodyzjak i lekarstwo

Kardamon – afrodyzjak i lekarstwo

Kardamon  należy do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae.)  W stanie dzikim występuje a Półwyspie Indyjskim i na Cejlonie, Chinach oraz w  Indonezji. Jest rośliną leczniczą i przyprawową stosowaną w starożytności .Kardamon pomaga w przypadku przeziębienia i problemach trawiennych. Ponadto wspomaga  odchudzanie oraz odświeża oddech. Kardamon nie bez przyczyny jest także uważany za afrodyzjak.

 W tradycyjnej medycynie chińskiej  stosowany był jako lek  na biegunkę i niestrawność.  Natomiast według Ajurwedy  kardamon jest jednym z najlepszych  środków pobudzających trawienie. Stymuluje pracę śledziony, podsyca ogień trawienny. Rozjaśnia umysł oraz poprawia nastrój. W połączeniu z mlekiem neutralizuje jego właściwości śluzotwórcze. W medycynie ajurwedyjskiej zaliczany do pokarmów sattwicznych, czyli tych, które harmonizują ciało i umysł. Arabowie  uważali go za afrodyzjak – rzeczywiście poprawia ukrwienie, dzięki czemu wzmaga potencję.

Co na to nauka?

Owoc kardamonu może zawierać nawet 8% olejku eterycznego. Olejek kardamonowy zawiera cineol, limonen, terpineol, sabinen i borneol. Substancje te odpowiadają za jego rozgrzewające,  przeciwzapalne  i antybakteryjne działanie. W skład owocu wchodzą również  sole mineralne (wapń) i gingerol.  Ciekawostką jest, że kardamon zawiera także niewielkie ilości melatoniny

Kardamon w walce i otyłością, cukrzycą

Melatonina to hormon,, którego głównym zadaniem jest regulacja rytmu dobowego, a przede wszystkim zasypiania. Naukowcy z Uniwersytetu w Grenadzie ustalili, że regularne spożywanie produktów zawierających melatoninę stymuluje spalanie kalorii. Zdaniem badaczy melatonina może być cennym narzędziem w walce nie tylko z otyłością, lecz także cukrzycąi hiperlipidemią, tj. podwyższonym stężeniem trójglicerydów oraz cholesterolu LDL.
Kardamon znajdziecie w naszych herbatach z kolekcji orientalnej
Udostępnij ten wpis Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Powiązane wpisy